”Unități ale grupării militare Nord au respins două atacuri inamice ucrainene în ultimele 24 de ore”, potrivit Ministerului rus al Apărării, care susține că trupele sale continuă la rândul lor acțiunile contraofensive ce au ca obiectiv eliberarea completă a provinciei Kursk.
Dar, potrivit surselor ucrainene, intensitatea luptelor a diminuat recent în Kursk, unde duminică au avut loc 12 confruntări, față de peste 90 pe zi câte erau în urmă cu două săptămâni, când atât Ucraina cât și Rusia au lansat simultan atacuri de anvergură ce au transformat atunci acel sector de front în zona cea mai fierbinte al războiului.
De atunci, trupele ucrainene au reușit avansuri limitate în direcția localităților Berdin și Bolșoie Soldațkoe, în timp ce trupele ruse au câștigat ceva teren în zona de la vest de Sudja, singurul oraș din Kursk căzut sub control ucrainean.
”Rușii trimit mici grupuri de asalt, care de obicei sunt distruse, în timp ce nord-coreenii s-au mai calmat puțin”, scrie un blogger militar ucrainean, cunoscut sub numele de ”Oficial”.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk, lansat pe 6 august, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată și a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin. În timp ce armata ucraineană a angajat în această operațiune unele dintre cele mai bune unități ale sale, numeroși soldați ruși tineri recruți au fost luați ușor prizonieri în incursiunea ucraineană peste graniță.
De atunci, armata rusă, sprijinită de curând și de trupe nord-coreene, a recuperat mai mult de jumătate din teritoriul de circa 1.200 de kilometri pătrați ocupat de armata ucraineană în Kursk.
Un general din cadrul NATO a susținut joi că, din cei aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni dislocați în Kursk, circa o treime au fost uciși sau răniți în lupte. De partea sa, Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că armata ucraineană ar fi pierdut circa 5.600 de soldați în confruntările din provincia Kursk.
Aceste confruntări s-au intensificat pe final de an, ambele tabere încercând să obțină pe teren poziții cât mai avantajoase în perspectiva unor eventuale negocieri de pace care ar putea fi impulsionate după învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA pe 20 ianuarie.
În timp ce Ucraina nu și-a atins obiectivul urmărit prin atacul asupra provinciei ruse Kursk, acela de a relaxa presiunea rusă pe frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse și-au continuat înaintarea, reușind în special ocuparea bastionului ucrainean Kurahove, nici Rusia nu și-a atins obiectivul de a elibera complet teritoriul pierdut în Kursk până la inaugurarea noului președinte american, iar ambele tabere au angajat pe frontul din Kursk mari resurse în efective și echipamente, cu pierderi semnificative de ambele părți.
Potrivit presei ruse de opoziție, obiectivul de a elibera complet Kursk până pe 20 ianuarie fusese stabilit de președintele rus Vladimir Putin. La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dispus armatei sale să facă tot posibilul pentru a-și menține pozițiile în Kursk, teritoriu în care el vede o monedă de schimb la eventuale negocieri cu Rusia.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XMintenaș apare marele țăcănit întru putinism, tovarășul eu, și ne explică cum că asta e tactica revoluționară a armatei ruse pe care doar el, Putin și Șoigu o înțeleg în tot universul 😁
-
Noi , putinistii, consideram ca tactica Rusiei este OK. Un ajutor major din partea lui Zelensky, care trimite, in mod continuu, trupele de elita in masina de tocat carne din zona.
-
Iar ești mai mulți, Cetatene…ai refuzat tratamentul de dimineață…hai că acum ai trecut și la verdicte militare, după ce ai epuizat problemele economice și politice 😂
PS. Cine sfătuiește pe cine: tu pe Șoigu sau el pe tine? 😂-
Iarasi ti-ai dat voie medicii sa te joci cu tableta lor ? Mai cere si tu nicte medicamente in plus, cel mai bine ar fi stichnina. Ajuta foarte mult la ficat si rinichi, dar poti incerca si cu Antigel. 😉
-
Ești teribil de amuzant când vrei să faci pe deșteptul ironic dar debitezi niște trăsnăi colosale. A propos, stichnina e doar în mintea matale, dar așa e când educația e deficitară…stricnina e altceva, dar nu-i de capul tău 😂. Măcar, chiar dacă indirect și involuntar, ai recunoscut că nivelul tău e de antigel….
-
-
-
Prostimea e usor pacalita de populisti. Problema e ca prin occident sunt multi emigranti rusi, care traiesc bine in democratie, dar il slavesc pe Putin, exact ca voi, iar pe de alta parte nu s-ar intoarce in Rusia nici picati cu ceara.
-
Păi nah, prostia, aroganța și ipocrizia sunt surori, nu întâmplător sunt prezente la țăcăniții populiști-suveraniști trumpanzeo-putiniști.
-
-
Ce să-i faci?
Rușii au adoptat o fărâmă din înțelepciunea milenară a românilor:
„Din greșeală în greșeală spre victoria finală!”
Nu trebuie să se grăbească că o rezolvă Trump și cu Putin la negocieri. Urmează noua Yalta unde mai mari lumii vor împărții sferele de influenta iar noi, ucrainienii, moldovenii și alți vecini ai rușilor urmează să aflăm la ce poartă ne vom înclina.
Războiul a fost util marilor puteri care au făcut afaceri înfloritoare cu arme la preturi astronomice. Toții sau scăpat de vechiturile din depozite și acum cumpără arme moderne încheind contracte cu livrare și peste 10 ani.
Păcat de cei care au fost trimiși la moarte din ambele părți pentru ca unii să se îmbogățească.
-
Un comentariu excelent. Bravo!
-
Da, se poate să rămâi blocat în miturile istorico-politice, precum stimabilul Gabi… că deh, războiul din Ucraina e tot una cu al doilea război mondial. Unora le lipsește clar simțul proporțiilor.
-