Guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, este îngrijorată de efectul sancţiunilor. Una dintre măsurile-cheie adoptate de Occident a fost blocarea a aproximativ două treimi din rezervele de care dispune Banca. Adică valute străine şi aur, pentru o valoare totală de 643,2 miliarde de dolari.
Restricţia ar fi trebuit să împiedice guvernul lui Vladimir Putin să susţină cotaţia rublei, cufundând astfel economia rusă în iadul stagflaţiei: creşterea preţurilor însoţită de o recesiune
bruscă.
Într-o primă fază, rubla s-a prăbuşit pe pieţe, dar în ultimele săptămâni nu doar şi-a revenit, ci şi-a revenit la valori mai bune decât cele înregistrate în ajunul atacului.
Iată succesiunea schimbului rublă-dolar: 23 februarie, 83,82 (dolari); 9 martie, prăbuşirea la o altitudine de 138,73; apoi creşterea la 81,12 dolari ieri, 18 aprilie.
Cifrele sunt clare: obiectivul de reducere a monedei ruseşti la deşeuri de hârtie nu a fost atins, cel puţin deocamdată.
Elvira Nabiullina a crescut rata dobânzii până la 20%
Au cântărit contra-măsurile adoptate de guvernatoarea Băncii, Elvira Nabiullina. În primul rând, a crescut imediat rata dobânzii de referinţă până la 20%, pentru a face mai atractive noile obligaţiuni guvernamentale denominate în ruble.
Apoi, a forţat marile companii de export, în esenţă cele 3 multinaţionale petroliere, Gazprom, Rosneft şi Lukoil, să convertească 80% din încasările lor în valută străină în moneda locală.
Totodată, Rusia a reuşit, de asemenea, să mute o parte din rezervele sale monetare. Răspunsul se află în comunicatele de presă pe care Banca le-a emis în beneficiul pieţelor financiare. Prin urmare, pornim de la 643,2 miliarde de dolari pe 25 februarie 2022 şi ajungem la 604,4 miliarde pe 25 martie. Într-o lună, Nabiullina a pus pe masă 38,8 miliarde rezerve
valutare.
Dar Occidentul vrea să-l atace pe Putin tocmai unde-l doare, la resurse. Ultima mare putere care trebuie convinsă să renunţe la gazul şi petrolul rusesc este Germania, unde sindicatele pun presiune pentru a se menţine alimentarea de la Gazprom, de teama unei prăbuşiri a industriei. Germania este socotită „motorul Europei”, iar căderea industriei ar înseamna un efect în lanţ în toată Europa.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
Xdeci. nu se poate.
Volkswagen și Porsche funcționează cu gaz rusesc ce se întâmplă dacă aceste două companii se închid?
-
nu. cumpara gaz de la altii
Germania tine pornit motorulindustrial al Europei, pentru A F PREDAT INTACT RUSIEI DUPA CE UCRAINA SI POLONIA VOR FI OCUPATE DE RUSI. Tot ce a facut Germania in ultimii 20 de ani e in concordantza cu acest scenariu. Ce nu stiu nici ei nici rusi e cum va reactiona SUA.
Nu poate fi ruinat un stat care își produce singur absolut toată energia și hrana.
-
Pe linga energie si Papa mai sint multe altele de care depinde de restul lumi…
“Una dintre măsurile-cheie adoptate de Occident a fost blocarea a aproximativ două treimi din rezervele de care dispune Banca. Adică valute străine şi aur, pentru o valoare totală de 643,2 miliarde de dolari.” Ma intreb : cind va trimite Putin niste rachete la acei bancheri ? Cum poate o institutie privata (banca) sa blocheze rezervele nationale ale unui stat ?
sa vedem cine cedeaza prima…Rusia vs Europa
Nemtii, dar si ceilalti din UE, nu sunt fraieri, ca sa-si sacrifice economia. Chiar daca UE ar reusi (dar nu va reusi !) sa devina independent de purtatorii de energie din Rusia, pe rusi ii sprijina, la ora acesta, cea mai puternica economie mondiala – China. Deci, europenii si-ar da singuri picioare in dos, fara alt efect decat o inflatie de nesuportat pentru cetatenii UE.
-
china aia care tremura de frica daca USA ii blocheaza exporturile :))) halal China :))) nu mai vede ea un dolarel!
fi serios ma cetatene nu mai fi prostut!