SUA. Potrivit publicaţiei americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujnîi, şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului.
Aceste informaţii de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară.
Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ.
Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi.
„Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski iniţial aprobase planul, potrivit unui ofiţer care participa şi altor trei care aveau cunoştinţă de el”, susţine publicaţia americană. „Însă apoi, când CIA aflase şi ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia”, continuă WSJ.
Însă Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene de la acea dată, a ignorat acest ordin şi echipa sa a modificat planul iniţial, adaugă publicaţia americană.
Contactat de WSJ, Zalujnîi, care de atunci a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că el nu avea cunoştinţă de o astfel de operaţiune şi a calificat drept provocare orice afirmaţie contrară.
După sabotarea în septembrie 2022 a gazoductului rus, Zelenski a cerut explicaţii lui Zalujnîi, potrivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu ancheta.
Acesta din urmă i-a răspuns că este prea târziu, afirmând că nu mai este posibil să se comunice cu echipa de sabotaj, pentru că orice contact ar fi putut pune în pericol operaţiunea.
„I s-a spus (lui Zelenski) că aceasta este ca o torpilă, odată lansată asupra duşmanului nu mai poate fi oprită, ea continuă până când explodează”, descrie un militar de rang înalt, informat despre această conversaţie şi citat de WSJ.
Media germane, care au dezvăluit recent modul în care evoluează ancheta judiciară, sunt mult mai prudente cu privire la implicarea unor înalte autorităţi ucrainene şi tind dimpotrivă să îl disculpe pe Zelenski cel puţin. Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xse stia din prima clipa. SUA spioneaza tot si SUA au oameni peste tot in conducerea tarilor . Problema este cum se va comporta SUA fara sa mai exista China si Rusia!
-
Și crezi că alte state, gen Rusia sau China, nu au? Este o practică comună a marilor puteri. Spionajul nu are doar valențe ofensive, ci și rol defensiv. Dacă vezi lumea simplist, adică dihotomic, nu prea ai cum să înțelegi complexitatea lucrurilor. Pe de altă parte, faci confuzie între a bănui și a ști.
-
Tie ciuda ca nu ai primit viza de SUA? Nici acuma ca o dau numa cu buletinu!
Terorism aprobat de la cel mai inalt nivel. Macar acum stim cum se comporta democratiile in caz de razboi. Precum democratia Israelului adica mai rau decat teroristii si barbarii.
-
Cineva, nu fac nume, mare susținători a democrație care tot scrie aici comentariile a spus la momentul sabotajului ca Ucraina nu are nicio legătura cu așa ceva. Acuma așteptăm explicații din partea lor
Ar fi f bine sa fie numa SUA, fara China si Rusia! Cum poate fi in Romania bine!? Sa declaram razboi SUA si sa devenim stat al SUA!
Sa fi dusmanul Americii este periculos, dar sa fi aliatul ei este letal! Ce frumos au tait americanii (cu intermediari ucrainieni) gazul ieftin al aliatilor germani, trebuiau sa guste si ei din binefacerile democratiei americane.
-
La cum scrii e clar ca ti-au taiat parintii orele de scoala si te-au trimis in schimb la pascut cu caprele.