„Ceva bun poate ieşi din asta”, a spus dr. Fausto Baldanti. „Am avut un focar atât de mare, încât acum avem foarte mulţi potenţiali donatori”.
Persoanele care se recuperează după o infecţie, dar nu au prezentat niciodată simptome, dezvoltă anticorpi în plasma sanguină. Anticorpii aceştia pot fi transferaţi la o altă victimă, unde ar putea ajuta la neutralizarea virusului din corpul destinatarului.
Timp de zeci de ani, medicii au folosit plasmă sau chiar sânge integral de la pacienţii recuperaţi pentru a trata nou-infectaţii.
Baldanti este virolog la Spitalul Universitatea Pavia San Matteo din regiunea nordică a Lombardiei, zonă care a înregistrat cele mai multe cazuri şi decese în Italia. El speră că „acest tratament cu plasmă poate fi crucial pentru controlul infecţiei la pacienţii internaţi în secţiile de terapie intensivă”.
Încă un experiment
Tratamentul este, însă, doar în faza experimentală în Italia şi va depinde foarte mult de dezvoltarea unui test dovedit pentru anticorpii de coronavirus.
Testele anticorpilor, cunoscute şi sub denumirea de teste serologice ar putea fi terminate până la finalul lunii aprilie.
„Sperăm să avem un test serologic (test de sânge) care să fie aprobat pentru a testa dacă cineva are anticorpi până la sfârşitul lunii aprilie. În acest sens vom începe să selectăm primii donatori”, a declarat Giancarlo Maria Liumbruno pentru CNN.
„Această nouă iniţiativă ne-ar permite să testăm 1.700.000 de donatori de sânge în Italia, pentru a vedea cine a fost infectat şi a dezvoltat anticorpi”, a spus el.
Odată ce un test de anticorpi este aprobat, Italia intenţionează să-şi deschidă băncile de sânge pentru ca persoanele cu anticorpi coronavirus să înceapă să doneze, a spus Liumbruno.
Companiile care lucrează la dezvoltarea tratamentului cu plasmă spun că acesta ar putea fi gata în trei până la şase luni.
„Iniţial vom folosi plasma de la aproximativ 100 de pacienţi care şi-au revenit din Covid-19 pentru a dezvolta o doză care poate fi injectată prin mijloace intravenoase sau intramusculare”, a explicat Dr. Alessandro Gringeri.
„Vom genera o terapie cu imunoglobulină derivată din plasmă, care poate fi administrată fie la pacienţii care suferă de Covid-19, fie la lucrătorii din sistemul medical pentru a le oferi imunizare pasivă temporară”, a explicat specialistul care lucrează la dezvoltarea tratamentului.
Dacă teoria se dovedeşte a fi reuşită în practică, tragedia Italiei poate dovedi cel puţin să conţină seminţele unei soluţii.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
Xunde? in rumunica?