În ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999, conform unui raport emis cu o zi înainte de Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată în fiecare an la 13 octombrie.
Inundaţiile şi furtunile din ce în ce mai grave au constituit aproximativ patru cincimi din totalul dezastrelor naturale din perioada 2000-2019, la care s-a adăugat o înmulţire a perioadelor de secetă, incendii şi valuri de caniculă.
”Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge”, acţiunile pentru reducerea schimbărilor climatice şi a altor ameninţări majore întârziind, a declarat Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre.
”COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor”, a adăugat Mizutori într-un comunicat.
În ultimii 20 de ani au fost înregistrate aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure şi tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morţi şi au afectat 4,2 miliarde de oameni. De asemenea, aceste fenomene au provocat pierderi economice globale de aproape 3 trilioane de dolari – aproape de două ori în comparaţie cu valoarea pagubelor din cele două decenii precedente.
Într-o prefaţă comună a raportului ONU, Mizutori şi Debarati Guha-Sapir de la Centrul de Cercetare în Epidemiologia Dezastrelor din Belgia au remarcat însă că agenţiile pentru gestionarea dezastrelor au salvat numeroase vieţi printr-o mai bună pregătire.
Printre ţările care au făcut paşi importanţi în evacuarea a milioane de persoane în zone sigure şi reducerea numărului de morţi în urma inundaţiilor şi furtunilor se numără India şi Bangladesh.
Însă şansele ”continuă să le fie potrivnice, în special în ceea ce priveşte naţiunile industriale care eşuează lamentabil în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” în conformitate cu obiectivul convenit de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, se arată în document.
Aproape niciuna dintre ţări nu a făcut suficiente demersuri pentru a preveni un val de decese şi îmbolnăviri cauzate de pandemia de COVID-19, în pofida apelurilor din partea experţilor şi a agenţiilor ONU, au notat autoarele.
”Este năucitor să continuăm de bunăvoie şi cu bună ştiinţă să semănăm seminţele propriei distrugeri, în pofida ştiinţei şi dovezilor conform cărora ne transformăm singura noastră casă într-un iad nelocuibil pentru milioane de oameni”, au adăugat ele.
Guha-Sapir a avertizat că, în cazul în care numărul evenimentelor meteorologice extreme va continua să crească în acelaşi ritm în următorii 20 de ani, ”viitorul omenirii arată într-adevăr foarte sumbru”.
Pentru a se evita acest lucru, lumea trebuie să acţioneze urgent investind în prevenţie, adaptare la schimbările climatice şi reducerea riscului de dezastre, a spus Mizutori.
Ea a îndemnat guvernele să dea dovadă de leadership şi să ofere rezultatele promisiunilor făcute în 2015 în temeiul Acordului de la Paris de limitare a schimbărilor climatice, cadrul de acţiune Sendai pentru gestionarea riscului de dezastru şi obiectivele globale de dezvoltare urmând să se încheie în 2030.
Cadrul de Acţiune Sendai 2015-2030 pentru reducerea riscului de dezastre a fost stabilit la cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre (WCDRR), care a avut loc la Sendai, Japonia, în perioada 14-18 martie 2015. A fost primul acord major al agendei de dezvoltare post-2015, cu şapte obiective şi patru priorităţi de acţiune. Cadrul de la Sendai a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU, care a urmat conferinţei.
Statele membre ale ONU au fost de acord să instituie la nivel naţional şi local strategii de reducere a riscurilor de dezastru până în 2020, însă până în prezent doar puţin peste 90 au reuşit să îşi îndeplinească promisiunile, a remarcat ea.
”Totul se reduce într-adevăr la guvernare dacă vrem să scăpăm această planetă de flagelul sărăciei, de pierderea în continuare a speciilor şi biodiversităţii, de explozia riscului urban şi de cele mai grave consecinţe ale încălzirii globale”, a precizat Mizutori.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
Xcu fiecare minut ce trece va fi si mai rau.
-
Da ma, asa e, poti sa te arunci in Mures de pe acum…bogatii lumii o sa rada ca au mai scapat de un fraier…
Astia vor sa scoata vinovat tot omul de rand pentru asa zisele schimbari climatice…ce le mai potrivesc ei cu covidul…
Pai omul de rand cu masina lui e de vina pentru tot, sau omul de rand e de vina pentru ca mananca si isi incalzeste casa…nu astia de au mii de fabrici,vapoare si avioane..
Omul de rand taie padurile de nebun nu marile corporatii…-
Cine ii imbogateste pe ei?
Tot prostu ca tine si ca mine.Daca nu ai cumpara jeguriile lor de produse nu ar taia paduriile.ve sa faca cu lemnul daca nu ar merge cretinul la ikkkeia sa cumpere rahaturiile lor?-
lemnul din romania este pt HORNBACH si Schweighofer.
Te bagi la un boicot a lu astea 2???
eu nu mai cumpar hornbach de minim 3 ani, chiar ma uit pe eticheta
de cand ungurii de la MOL si Panfora au inceput forarea langa Curtici eu nu mai le cumpar combustibilul!!!
Te bagi si la boicot???
-
-
taie si omul de rand ,dar si marile corporatii, infectule ! Cat material lemnos a taiat scweighoffer in Ro, ai idee?? ENORM…Dar Eckstein Kovacs cu firmele unguresti stii cat?? ENORM; ne-au chelit dealurile si muntii de paduri..iar tu inca ii tot pwpi la basanau..creti. mai esti !
-
fake news: nimic nu se pierde, nimic nu se castiga totul se transforma. unde a fost frig va fi cald , unde a fost cald va fi frig. ghinionul celor carora nu le place schimbarea. cui nu-i place va emigrama spre tarile calde
Pământul nu are nimic de pierdut.
Poate vom fi excavați de civilizațiile viitoare și își vor pune și ei întrebări gen ancient aliens, in legătură cu tehnologia folosită, cine ne-a dat-o și de ce am dispărut ca civilizație
Citesc si ma apuca rasul , rasul – plansul mai exact , se vorbeste atat de poluare , ba ca autoturismele ar fii principalul factor , si au inceput sa le monteze tot felul de filtre care mai de care , si tot nu e bine …. mai ma lasi ??? intr-adevar , au poluat si masinile la greu , insa acum cand sa ajuns la norma de poluare euro6 – ba vor 7 , …dar a dracu ca nu am vazut nici un specialist de asta care se caca pe el sa mentioneze efectele testelor armamenelor facute de guvernele , armatele lumii !!! plm . nimeni nu spune ce efecte devastatoare au testele nucleare sau a altor tampenii de bombe si tot felul de armamente , tampitu de Coreean se joaca cu raghetele ca copilul cu cuburile , dar nimeni nu spune ce efect are acest lucru asupra climei , rusii , americanii , chinezii , indienii , iranienii etc.etc. plm ! toti cretinii testeaza care mai de care arme tot mai distrugatoare , iar specialistii p ii , ii scoat tot pe oamenii de rand care isi plimba fundul intr o masina
fanaticii sa inceapa cu rugaciunile….ca o sa ajute enorm niste vorbe si ganduri goale….o sa vina prietenul lor imaginar sa ii salveze fara sa faca ei nimic….”proşti, dar mulţi, răspunse Lăpuşneanul cu sînge rece”
Avem o singura planeta Pamant…daca nu avem grija de ea, copii si nepoti nostri cum vor trai aici? Omul a devenit lacom, avid dupa bani si loc de mai bine, creierul i sa diminuat si cei care ne conduc ne vor analfabeti si sa ne manipuleze ca pe o turma(cat mai usor)…nu trebuie sa ne razboim sau sa ne facem mitinguri, trebuie doar sa fim mai buni si sa deschidem ochi ,sa vedem ceea ce se intampla in jurul nostru ,mai ales ca avem acces la informatii, trebuie sa fim mai intelegatori si sa nu fim atat de ursuzi si cu inimi inpietrite….copii de azi vad multe la tv, internet , sa incercam sa le explicam cum ca viata e doar una si merita traita simplu si frumos….
Nu ” fanaticii ” sunt de vina…ei citesc in biblie sa se mulțumească cu ce au , nu sa fie lacomi ca și corporațiile care și au cladit imperile pe economia consumatorista…crezi ca nu au capacitate sa fabrice o masina , un frigider sa tina zeci de ani?…Dar nu se vrea ca lăcomia ii mare , iar politele le plătește tot omul de rand ….iar noi creștinii stim deja soarta pamantului , ateule.