Un caz terifiant de abuz asupra copiilor vine din Turcia, denunţat şi povestit lumii chiar de către victimă: o tânără de 24 de ani care, în copilărie, a fost căsătorită cu un bărbat de 29 de ani care, de atunci, a început să abuzeze sexual de ea. Tânăra, acum divorţată, şi-a denunţat atât fostul soţ, cât şi familia.
Toţi sunt membri ai „Frăţiei Ismailağa”, care nu permite fetelor să studieze şi impune numeroase restricţii femeilor. În 2017, canalul de televiziune al frăţiei a estompat imaginile femeilor care nu purtau vălul, în timpul unui anunţ de serviciu public al Ministerului Muncii şi Asistenţei Sociale.
Potrivit ştirilor locale, tatăl fetei – cunoscută doar după iniţialele H.K.G. – este Yusuf Ziya Gümüşel, fondatorul unei fundaţii legate de frăţie. Povestea a fost spusă pentru prima dată în urmă cu doi ani de jurnaliştii Timur Soykan şi Murat Agirel, care au difuzat dovezi privind abuzul asupra copilului. Dar jurnaliştii care au denunţat cazul se confruntă acum cu o campanie de defăimare, unele persoane au cerut chiar declanşarea unei anchete asupra jurnaliştilor.
„Sute de copii îndoctrinaţi”
H.K.G. acum are 24 de ani. În urmă cu doi ani, a reuşit să evadeze din familie şi să se mute într-un alt oraş, unde acum locuieşte într-un cămin şi încearcă să-şi termine studiile. Pe 30 noiembrie 2020, ea a decis să-şi denunţe soţul şi familia, ducând la poliţie dovezile abuzului şi fotografiile cu ea în calitate de copil-mireasă. Pe lângă o înregistrare audio realizată în secret în care ea vorbeşte despre povestea ei cu soţul, întrebându-l de ce el şi părinţii ei au abuzat-o. Nici părinţii ei, nici soţul ei nu au fost arestaţi.
Părinţii s-au apărat afirmând că fiica lor suferea de probleme psihologice şi că minte. A fost nevoie de doi ani pentru ca Parchetul să finalizeze un rechizitoriu. Între timp, fundaţia, creată de tatăl victimei, a publicat pe pagina sa de internet o declaraţie potrivit căreia „investigaţiile asupra copilului-mireasă nu au nicio legătură cu activitatea fundaţiei”. Şi a eliminat, de asemenea, orice referire la Yusuf Ziya Gümüşel, tatăl.
În Turcia există aproximativ 30 de asociaţii între comunităţile religioase. Profesorul universitar Dokuz Eylül Esergül Balcın a publicat în 2018 o cercetare despre modul în care aceste comunităţi religioase au influenţat sistemul de învăţământ turcesc, cu peste 400 de filiale şi 800 de madrase – şcoli religioase islamice – răspândite în toată ţara. La o emisiune TV local, Soykan a spus:
„Sunt mii de copii îndoctrinaţi în aceste culte. Acum vrem dreptate. Niciun alt copil nu trebuie să aibă o astfel de experienţă”.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!