‘De aceea, mesajul nostru este atât de clar pentru aliații noștri europeni. Este timpul să investiți, pentru că nu puteți presupune că prezența americană va dura pentru totdeauna’, a îndemnat Hegseth într-o conferință de presă comună cu omologul său polonez Wladislaw Kosiniak-Kamysz.
Dând ca exemplu ‘aliatul model’ Polonia, care intenționează să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în acest an, Hegseth a insistat asupra cererilor Washingtonului ca aliații europeni din NATO să-și asume mai mult din povara financiară pentru propria lor securitate.
‘Ceea ce se va întâmpla peste cinci sau 10 sau 15 ani de acum înainte face parte dintr-o discuție mai amplă care reflectă nivelul de amenințare, poziția Americii, nevoile noastre de pe tot globul, dar, cel mai important, capacitatea țărilor europene de a interveni. Și de aceea mesajul nostru este atât de ferm pentru aliații noștri europeni’, a continuat el.
Noile declarații intervin după ce, în ajun, într-o conferință de presă la Bruxelles după încheierea unei reuniuni a NATO, Hegseth a acuzat Europa că ia Washingtonul de fraier atunci când îl face responsabil de propria apărare, însă la Varșovia șeful Pentagonului a adăugat că însuși Washingtonul se confruntă cu multe amenințări, inclusiv din partea Chinei.
Hegseth a apreciat totodată că un acord de încetare a focului în Ucraina ar fi un semn de bună-credință la începutul negocierilor de pace promovate de președintele american Donald Trump.
‘Cred că președintele a declarat că aceasta ar putea fi o dovadă de bună-credință la începutul negocierilor, al căror obiectiv este să pună capăt crimelor, violențelor și morților. O parte din aceasta ar putea fi o încetare a focului și aceasta ar putea fi o evoluție binevenită’, a spus el.
Șeful Pentagonului a reiterat la Varșovia că, în cadrul acestor negocieri, despre care a spus că au început deja, ‘este puțin probabil’ ca Ucraina să mai recupereze teritoriile ocupate de Rusia în 2014, cu referire la peninsula Crimeea, că este la fel de puțin probabil ca în Ucraina să fie trimise trupe americane în cazul unui armistițiu sau ca Ucraina să adere la NATO.
‘Aceasta fiind spuse, nu aș pune niciodată limite asupra a ceea ce președintele Statelor Unite ar fi dispus să negocieze cu liderii suverani ai Rusiei și Ucrainei’, a subliniat Hegseth.
‘Așadar, rămâne de văzut cum vor arăta în cele din urmă aceste frontiere și cred că va face parte din dezbaterea pe care o vor avea președintele nostru (Donald Trump), (președintele ucrainean, Volodimir) Zelenski și (șeful Kremlinului, Vladimir) Putin și, probabil, cu participarea Europei la acele conversații’, a indicat el.
În replică la avertismentele aliaților NATO cu privire la consecințele ce rezultă din a-i permite lui Putin să păstreze teritoriul ucrainean ocupat, și anume de a se simți încurajat să lanseze viitoare atacuri sau chiar să invadeze țări de pe flancul estic al alianței, secretarul apărării american a susținut că președintele rus ‘va declara victoria, orice-ar fi’.
‘Din fericire, curajul ucrainenilor și al aliaților care au venit în sprijinul lor, mai ales la începutul războiului, l-au descurajat și l-au împiedicat pe Vladimir Putin să obțină ceea ce își dorea, adică toată Ucraina’, a subliniat el.
Hegseth a apreciat că, dacă răspunsul NATO va fi să-și crească în mod real capacitățile, să-și crească în mod real contribuțiile și cheltuielile, ‘atunci nu cred că Vladimir Putin se va simți încurajat de acest rezultat’.
‘Ar fi o recunoaștere a faptului că capacitatea colectivă a Occidentului de a-l descuraja a fost ceva care chiar s-a întâmplat’, a adăugat el.
Totodată, șeful Pentagonului a subliniat că ‘nu este nevoie să ai încredere’ în Putin pentru a negocia un acord cu Rusia.
‘Nu este nevoie să ai încredere în cineva pentru a negocia cu el’, a insistat Hegseth.
La rândul său, ministrul apărării polonez a subliniat rolul ‘crucial’ al țării sale în sprijinul logistic acordat Ucrainei și și-a reiterat apelul către aliații europeni să investească mai mult în apărare, pentru că ‘securitatea nu se obține cu vorbe frumoase, ci cu fapte’.
Kosiniak-Kamysz a îndemnat guvernele europene să emuleze angajamentul pe care Polonia l-a demonstrat, cheltuind aproape 5% din produsul său intern brut (PIB) pentru modernizarea și extinderea armatei sale.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XAre dreptate într-o singură privință: Europa trebuie să învețe să se apere singură