Semnalul a fost recepționat de Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), situat în India. Acest semnal radio recepționat de către astronomi poate oferi noi informații despre cum s-a format universul.
Semnalul provine dintr-un canal de emisie al unui element de bază din componența universului: hidrogenul neutru. După Big Bang, acest element a contribuit la formarea primelor stele și galaxii, fiind prezent în tot universul. Astronomii caută de foarte mult timp astfel de semnale, deoarece prin acestea pot stabili momentul în care s-au format primele stele.
Din cauza distanței fantastice la care se află aceste elemente, semnalele sunt extrem de dificil de identificat, relatează useit.ro.
Un studiu publicat pe 23 decembrie 2022, în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society arată că un efect care poartă numele „lentile gravitaționale” poate ajuta astronomii să găsească dovezi ale hidrogenului neutru.
„O galaxie emite diferite tipuri de semnale radio,” a declarat Arnab Chakraborty, conducătorul studiului. „Până acum, a fost posibilă doar recepționarea acestui semnal dintr-o galaxie apropiată, ceea ce a limitat informațiile pe care le știm la galaxiile apropiate de Pământ”, scrie sursa citată anterior.
Hidrogenul neutru poate emite o lumină la o lungime de undă caracteristică de 21 de centimetri. Până la recepționarea acestui semnal, cel mai îndepărtat semnal de hidrogen detectat se afla la 4.4 miliarde de ani lumină distanță.
Efectul lentilelor gravitaționale are loc atunci când un obiect de mari dimensiuni se află între telescop și sursa semnalului. În acest caz, obiectul masiv a fost galaxia în care se formează stele.
Un alt semnal similar cauzat de un eveniment cosmic rar a ajuns, anul trecut, pe Pământ.
„În acest caz specific, semnalul e afectat de prezența unui alt obiect imens, o altă galaxie, între țintă și cei care îl observă,” a declarat Nirupam Roy, co-autorul studiului. „Acest proces duce la mărirea semnalului de 30 de ori, ceea ce a permis telescopului să îl recepționeze”, a mai precizat sursa citată.
Astronomii au descoperit, recent, fenomenul numit „bătăi de inimă” radio în spațiu.
Hidrogenul neutru a apărut în tot universul la aproximativ 400.000 de ani după Big Bang. În momentul în care se formează stelele, acestea emit lumină ultravioletă, care îndepărtează electronii din atomii de hidrogen. Acesta este procesul prin care atomii sunt ionizați și nu se mai găsesc în starea neutră, unii dintre atomi se recombină și devin hidrogen neutru. Stelele tinere, în timp, pierd din intensitatea ultravioletă.
Trimite articolul
XMiliarde de euro tocati ca sa aflam nimic. Si pe noi ne paste foametea. pentru ceva mai constructiv nu s-ar putea aloca banii astia?
-
Noroc ca nu-s multi ca tine, altfel si acuma eram la coada vacii.
-
Ce bine ca tu esti exact acolo unde erai, esti și vei fi mereu, ipocritule.
-
Îmi pare mie, sau ăștia deja se întrec cu gluma.
Imi place ca astia de sunt impotriva cercetarii stiintifice a spatiului sunt si cei care cred in gorilieni si in Bill Gheitz si cipurile sale din vaccinuri.
-
Ce ai codobelc, te strange tanga? :)) Tu esti ceva geniu, om de stiinta sub acoperire, mascat in bou 😉
-
Masca nu este pentru tine, talanga de sub gat arata cine esti cu adevarat
-