Camera superioară a Congresului SUA, cu o majoritate democrată, a aprobat în zorii zilei de marţi această anvelopă financiară de 95 de miliarde de dolari care a fost negociată cu înverşunare în ultimele luni.
Dar aliaţii lui Trump din Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, şi-au arătat luni seara refuzul de a examina proiectul de lege în forma actuală. Iar fără sprijinul republicanilor, proiectul de lege nu poate merge mai departe.
Cu toate acestea, acest nou pas al Congresului către adoptarea ajutorului pentru Kiev, blocat timp de câteva luni, a fost salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că le este “recunoscător” senatorilor americani.
“Pentru noi, în Ucraina, ajutorul continuu al SUA salvează vieţi de teroarea rusă”, în timp ce “luptăm pentru libertate, democraţie”, a scris el pe reţeaua X (fostă Twitter).
Democraţii şi republicanii sunt în conflict de luni de zile în Congres în jurul chestiunii ajutorului pentru Ucraina, un aliat al Statelor Unite şi care se află în război cu Rusia de aproape doi ani.
Democraţii sunt, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea acordării acestui sprijin. Republicanii, pe de altă parte, sunt împărţiţi între aleşii intervenţionişti, pro-Ucraina, şi locotenenţii lui Donald Trump, mult mai izolaţionişti.
În plină campanie prezidenţială, ecuaţia s-a transformat într-o luptă la distanţă între preşedintele Joe Biden, care solicită urgent noi fonduri, şi Donald Trump, care susţine că, dacă ar fi reales în noiembrie, ar soluţiona războiul Rusia-Ucraina “în 24 de ore” – fără a detalia cu adevărat cum ar face asta.
Prin urmare, nu contează dacă preşedintele democrat susţine proiectul de lege sau dacă a cerut Congresului să “îl adopte rapid”. În aceste negocieri, predecesorul şi probabil rivalul său în alegerile prezidenţiale este cel care are ultimul cuvânt.
De exemplu, Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, le-a dat o nouă lovitură, luni seară, susţinătorilor ajutorului pentru Ucraina.
Acest fidel al lui Donald Trump a dat asigurări, chiar înainte de votul din Senat, că textul negociat de senatori nu va fi examinat în Camera Reprezentanţilor în forma sa actuală.
“Proiectul de lege al Senatului privind asistenţa externă păstrează tăcerea cu privire la cea mai presantă problemă cu care se confruntă ţara noastră”, a transmis Johnson printr-un comunicat, referindu-se la criza migraţiei de la graniţa dintre SUA şi Mexic.
În schimbul adoptării ajutorului pentru Kiev, republicanii cer o consolidare semnificativă a politicii privind migraţia. Iar “în absenţa oricăror amendamente” din partea Senatului în această privinţă, “Camera Reprezentanţilor va continua să lucreze conform propriei voinţe faţă de aceste probleme importante”, a spus el.
Johnson, la fel ca mulţi republicani din Congres, urmează direcţia lui Donald Trump, care a declarat sâmbătă că Statele Unite ar trebui “să nu mai dea bani fără să se aştepte să fie rambursaţi”.
Candidatul republican a spus de asemenea că va “încuraja” Rusia să atace ţările NATO dacă acestea nu îşi plătesc cota, ceea ce a provocat o furtună de critici de cealaltă parte a Atlanticului.
“Ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari mai mult decât NATO”, a scris Trump luni seara pe reţeaua sa Truth Social.
“NATO trebuie să egalizeze, şi să o facă acum”, a cerut el.
“În caz contrar, America va fi pe primul loc!”, a mai spus el, referindu-se la doctrina izolaţionistă pe care a plasat-o în centrul politicii sale externe între 2017 şi 2021.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XInceputul sfarsitului pentru Zelenski. In sfarsit, vom putea sta linistiti
-
Cata fericire in sufletele ciolovecilor. Trist sa vezi cum se vand unii pe cateva copeici ruginite
-
Ce, ce? Terenuri? Mai aveti ceva de vandut?
-
Vindem rumegus ieftin, iar ciolovecilor le dam pe gratis. Hai, bre balbaila, ca-ti dam niste rumegus si tie, sa ai si tu ce pune in bostanul de pe umeri.
-
-
-
Crezi că Rusia va sta liniștită, mai ales dacă va câștiga în Ucraina? Indiferent de situație, nimeni nu trebuie să aibă încredere în Rusia, sunt niște mincinoși ticăloși
-
Cetățene, liniștea ta va fi doar când ajungi la Moscova. Fă-ți bagajul și te du.
“locotenenţii lui Donald Trump, mult mai izolaţionişti.” Nu stiu cine a scris mizeria asta de comentariu, dar am gasit ceva si mai controversat la definitia “izolationismului”.
“Izolaționismul este o opinie sau atitudine politică dusă de o țară care se opune participării statului respectiv la soluționarea problemelor vieții politice internaționale. Printre exemplele de țări care au avut sau au un regim izolaționist se pot aminti: Albania în ultimii ani ai regimului Hodja, Paraguay sub Rodríguez de Francia sau Coreea de Nord din zilele noastre.”
Deci “locotenentii lui Trump”(nu a lui Utu Rohozneanu) daca se opun la solutionarea vietii politice internationale (adica isi vad de propria ograda, cum e si normal dealtfel) devin automat “dictatori” precum Hodja sau Kim ?
-
Este visul orcesc din totdeauna sa ramana doar ei pe planeta, sa cucereasca tot, sa conduca tot, sa ii bage pe toti ceilalti in rahatul si saracia ruzznaca pana la gat. Daca nu se pot ridica la nivelul Occidentului, de ce sa nu-l coboare pe acesta in mocirla in care se scalda (p)orcii
-
Daca fiecare stat s-ar uita in propria ograda mai mult decat la vecini, ar putea fi pace in lume. Sunt insa unele state ” mai cu coarne” ca altele si se simt “amenintate” daca cineva le “copiaza” arsenalul si cu toate astea nu au vost invadate de nimeni.
-
Ca bine ai spus. Da, unul dintre state este Rusia.
-
De acord, insa cu mentiunea ca noi, in Romania, am avut foarte mult de suferit din partea vecinului si “prietenului” din Est. Si nu de ieri de azi, ci de sute de ani, cel putin 12 invazii rusesti pe pamanturile Tarilor Romane.
-
-
-
Stimabile, o nouă dovadă că nu înțelegi un text scris. Hidja și Kim nu sunt dictatori pentru că sunt izolaționiști, ci invers. Multe regimuri autocrate apelează la izolaționism ca metodă de menținere a puterii. Un exemplu în acest sens a fost și România în perioada 1985-1989.
Modelul lui de Francia din Paraguay este expus cu măiestrie de Roa Bastos în romanul Eu, supremul.-
“Stimabile, o nouă dovadă că nu înțelegi un text scris. Hidja și Kim nu sunt dictatori pentru că sunt izolaționiști, ci invers.” La cum le scrii, nu-i de mirare. Pai nu de aia ii numeste lumea “dictatori” ? Nu pentru ca adera la izolationism ca sa nu “depinda” de deciziile altor state ? Uita-te la Jermania cum respinge izolationismul : in fiecare vatra isi vara nasul .
-
Mulțumesc pentru confirmare. Ești inegalabil în “genialitatea” ta. Nu e de mirare că deși Putin a invadat Ucraina, matale crezi că NATO a declanșat războiul. Așa se întâmplă când nu vezi direcția raporturilor cauzale. Dar măcar ești fericit acum că a venit noua tranșă de vodka.
-
-
In sfarsit..poate se pune capat razboiului.
-
Razboiul se va opri cand Rusia va intelege ca nu este o alternativa la pace si dialog. Rusia l-a inceput, Rusia trebuie sa-l inceteze intr-un fel sau altul, preferabil stand in genunchi.
-
Preferabil pentru tine, dar nu pentru rusi. Rusul nu va sta niciodata in genunchi si cu capul plecat !
-
Hai că s-a ofticat rusul din tine, Ivane. 😁
Acum înțeleg de ce ești atât de insistent în a susține Rusia: e țara ta mamă, nici nu mai contează dacă la propriu sau la figurat. Să trăiești, ciolovece, să am pe seama cui să mă amuz.
-
-