Serbia. Vucic, care a participat la summitul Comunităţii Politice Europene la Budapesta, a afirmat că economia ţării sale este cea mai puternică din Balcanii de Vest.
„Totuşi, ei încă spun nu avem nevoie de Serbia pentru că nu a impus sancţiuni Rusiei sau pentru că nu şi-a rezolvat anumite probleme”, a deplâns liderul naţionalist. „Dar nu suntem noi cei care am creat acele probleme, sau nu suntem singurii şi nu voi accepta că suntem responsabili pentru problemele care au fost create”, a adăugat el în declaraţii făcute presei sârbe.
Vucic a declarat că, într-adevăr, ţara sa, candidată la aderarea la UE, dar cu legături tradiţionale cu Rusia, nu a impus sancţiuni acestei ţări, în schimb a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 52 de milioane de euro.
Preşedintele sârb a apreciat totodată că încorporarea României şi Bulgariei în UE în 2007 a fost o decizie politică şi că Serbia este mai puternică din punct de vedere economic decât erau jumătate dintre membrii actuali atunci când s-au alăturat clubului comunitar.
„Astăzi suntem la acelaşi nivel cu unul sau doi membri ai UE care au primit 60, 70 sau 90 de miliarde de euro, în timp ce noi am primit două miliarde. Doar un număr mic de membri UE pot îndeplini toate criteriile cerute Serbiei”, a acuzat Vucic.
Oficial, Serbia este candidată la aderarea la UE încă din 2013 şi până în prezent au fost deschise 22 din cele 35 de capitole de negociere.
Totodată, preşedintele sârb a cerut joi la Budapesta un acord de încetare a focului în Ucraina.
„Mesajul meu cheie este să începem să vorbim în sfârşit despre un armistiţiu, nu despre cine va câştiga. Nu cred că există un învingător în război. Această pace ar fi benefică pentru întreaga lume, în special pentru Europa”, a apreciat Vucic, care a deplâns totodată faptul că unii oameni nu înţeleg pledoaria lui în favoarea unui armistiţiu.
În fine, Vucic a declarat că „Europa trebuie să acţioneze strategic cu responsabilitate, trebuie să ia decizii strategice şi să nu se ocupe de trivialităţi şi de proceduri birocratice, trebuie să privească realitatea într-un mod diferit decât a făcut-o până acum”.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSerbia sa aiba un pic de rabdare. Si UE a ajuns cu economia la pamant, datorita sanctiunilor prostesti. Dupa ce Trump va introduce o vama de 10% la produsele europene si Zelenski va fi dat afara, sanctiunile nu vor mai avea obiect, asa ca economia UE va primi o gura de aer, iar Serbia va fi acceptata ca membru (2025).
-
Profetiile mamei Omida de la periferiile Tiraspolului
Păi e și normal. Nu joci ca un coechipier, ce să cauți în echipă? Să joci împotriva echipei, precum Ungaria? Stai pe margine până înțelegi ce înseamnă a fi parte dintr-o echipă.
-
Nu Serbia trebuie sa se scimbe , ci UE, altfel Trump o sa dea de pamant economia europeana.
-
UE trebuie sa se schimbe, intr-adevar, dar nu cum cred ciolovecii.
-
Va e mai bine fara ue! Vreti directive impotriva bunului simt de la imparateasa unsula?
-
Se vede cat de bine le e fara UE, inainte de revolutie Iugoslavia era un reper economic si social, acum tari foste membre ale Iugoslaviei bat Serbia la fundul gol in tot ce inseamna dezvoltare economica. Asta-i cand dai mana pe sub masa cu rusnacii, mananci laturile pe care le infuleca ei.