Dimensiunea şi amploarea noilor tarife au depăşit cele mai multe aşteptări. Previziunile revizuite vor fi date publicităţii săptămâna viitoare, deşi estimările iniţiale includ o creştere a inflaţiei în SUA aproape de 4% până la finalul anului, faţă de un nivel prognozat anterior de 3%. De asemenea, impactul asupra economiei SUA va depinde de nivelul măsurilor de retorsiune şi de modul în care sunt utilizate veniturile de pe urma taxelor vamale, în special dacă vor finanţa reduceri fiscale, a informat S&P.
Chiar şi într-un scenariu în care există reduceri fiscale şi măsuri de retorsiune relativ modeste, creşterea PIB-ului va fi probabil cu trei-patru zecimi de punct procentual mai scăzută decât cele mai recente previziuni ale agenţiei.
„Încă nu vedem o recesiune aşa cum este definită de NBER (adâncime, durată, dispersie largă a slăbiciunii, nu doar două trimestre consecutive de scădere a activităţii economice) în următoarele 12 luni. Dar admitem că probabilitatea subiectivă a unei recesiuni în următoarele 12 luni a urcat acum la 30%-35%, de la 25% în martie”, apreciază agenţia.
Şi în restul lumii S&P va înrăutăţi probabil previziunile de creştere a economiei.
Marile economii, cum ar fi zona euro şi China, vor înregistra probabil ajustări mai reduse, de aproximativ un sfert de punct procentual pe an, în timp ce economiile mai deschise, care depind puternic din punct de vedere comercial de SUA, vor înregistra probabil revizuiri mai ample.
„Acesta este cazul, de exemplu, pentru Irlanda şi Elveţia în Europa şi economiile în creştere rapidă din regiunea Asia-Pacific”, a explicat S&P.
Analiştii agenţiei se aşteaptă ca în următoarele zile alte ţări să răspundă, prin diverse metode, la taxele vamale anunţate miercuri de preşedintele Donald Trump. „Aceste potenţiale măsuri de retorsiune vor pune o presiune suplimentară pe evoluţia economiei”, avertizează S&P.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!