Încercând să forțeze o retragere militară din Ucraina, UE – împreună cu aliații occidentali – a impus deja o serie de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale rusești.
“Lucrăm la o a cincea rundă de sancțiuni și sunt propuse multe nume noi”, a declarat un diplomat UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile nu sunt publice.
Guvernele UE vor relua discuția la nivel de miniștri de externe luni, înainte ca Biden să sosească joi la Bruxelles pentru întâlniri cîn cadrul NATO, precum și cu UE și în formatul Grupului celor șapte (G7), inclusiv Japonia.
Până în prezent, Kremlinul nu a fost determinat să părăsească Ucraina de cele patru runde de sancțiuni impuse de UE în ultimele trei săptămâni, inclusiv împotriva a 685 de ruși și belaruși și asupra finanțelor și comerțului rusesc.
Acest lucru lasă blocul cu cea mai dificilă alegere din punct de vedere economic, și anume dacă să vizeze petrolul rusesc, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie, dar nu și UE, având în vedere dependența sa de gazul rusesc.
Diplomații au declarat pentru Reuters că țările baltice, inclusiv Lituania, fac presiuni pentru embargo, ca următorul pas logic, în timp ce Germania se declară împotriva unei acțiuni prea rapide, din cauza prețurilor deja ridicate la energie în Europa.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Putin a numit acțiunile Rusiei o “operațiune specială” menită să demilitarizeze Ucraina și să o curețe de ceea ce el consideră a fi naționaliști periculoși.
Moscova a avertizat că sancțiunile UE asupra petrolului rusesc ar putea să o determine să închidă un gazoduct important către Europa. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazele sale, Germania fiind una dintre cele mai dependente dintre marile economii ale UE.
Germania este, de asemenea, cel mai mare cumpărător de țiței rusesc din UE.
Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de gazele naturale furnizate de Gazprom din Rusia, a declarat că ar putea solicita o excludere. Singura rafinărie de petrol din Bulgaria este deținută de compania rusă Lukoil și furnizează peste 60% din combustibilul utilizat în țară.
Toate deciziile UE privind sancțiunile necesită consens. Diplomații au declarat că un atac rusesc cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament intens asupra capitalei Kiev ar putea duce la un embargo energetic.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XCRETINILOR, cu așa sancțiuni băgați bani în buzunarele americanilor, iar pe noi ne pedepsiți la propriu.
America face bani, iar Europa sărăcește.
Bravo!
Astea îs sancțiuni împotriva europenilor de rând,nu împotriva rușilor.china abia așteaptă țițeiul și petrolul rusesc.ce sancțiuni îs astea, dacă îs afectați și europenii simpli,nu politicienii .ce se întâmplă cu milioanele de șomeri din Europa daca fabricile se închid?
Se impune o nouă viziune politică în privința acestui embargo, și anume unul identic celui impus de Statele Uimite, Iranului, și căruia i s-a pus o denumire f. sugestivă dar și originală la vremea respectivă: “Iran, arme, contras”!
ce tampenie cu atatea embargouri in lume pt Rusia Gasiti alte metode economice de a pedepsi Rusia daca e sa va bagati intre Rusia si Ucraina in calitate de .. (ce?) de jandarmi ai lumii? wow!
Pai bine dragi ”pretini” cu embargourile voastre nu loviti doar Rusia ci ne loviti d.p.d.v. economic si pe noi Adica ROMANIA:::!
La asta nu va ganditi? Aveti ce aveti cu rusii , asta e boala veche , E treaba voastra dar nu ne loviti ( economic ) si pe noi celelalte state din Europa total nevinovate in povestea asta cu scandalul dintre Ucraina. si Rusia sau mai bine zis dintre SUA si Rusia ca aici e problema principala pt SUA si UE , nu Ucraina in mod special Asta se vede de la o posta!