STUDIU. Asocierea dintre vegetarianism şi depresie este încă neclară, de aceea cercetătorii şi-au propus să investigheze asocierea dintre o dietă fără carne şi prezenţa episoadelor depresive în rândul adulţilor.
A fost efectuată o analiză transversală cu date de bază din populaţia ELSA-Brasil, care a inclus 14.216 brazilieni cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani. O dietă fără carne a fost definită din într-un chestionar validat de frecvenţă alimentară. Instrumentul Clinical Interview Schedule-Revised (CIS-R) a fost utilizat pentru a evalua episoadele depresive, potrivit ScienceDirect. Asocierea dintre dieta fără carne şi prezenţa episoadelor depresive a fost exprimată ca un raport de prevalenţă (PR), determinat prin regresie Poisson ajustată pentru variabilele potenţial confuze şi/sau mediatoare: parametrii sociodemografici, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, mai multe variabile clinice, starea de sănătate autoevaluată, indicele de masă corporală, aportul de micronutrienţi, proteine, nivelul de procesare a alimentelor, aportul zilnic de energie şi modificările în dieta din ultimele 6 luni. Cercetătorii au descoperit o asociere pozitivă între prevalenţa episoadelor depresive şi o dietă fără carne. Persoanele care nu consumau carne au înregistrat aproximativ de două ori mai multe episoade depresive decât consumatorii de carne. În urma studiul s-a ajuns la concluzia că pisoadele depresive sunt mai răspândite la persoanele care nu consumă carne, independent de factorii socio-economici şi de stilul de viaţă. Deficienţele nutritive nu explică această asociere. Natura asocierii rămâne neclară, iar datele longitudinale sunt necesare pentru a clarifica relaţia cauzală.sursa: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!