Democraţii au păstrat controlul Senatului după ce cursa crucială din Nevada a fost anunţată în favoarea lor, consolidând o performanţă electorală în cadrul alegerilor intermediare pentru partid care şi-a depăşit aşteptările, transmite The Guardian.
Deşi iniţial părea să piardă după numărarea a 77% din voturi, senatorul democrat Catherine Cortez Masto l-a învins pe contracandidatul republican Adam Laxalt, un fost procuror general al statului care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump.
După ce toate voturile au fost numărate, senatoarea democrată Catherine Cortez a obţinut 48,8 % (487.829 voturi), iar contracandidatul ei republican a luat 48,1% (481.273 voturi).
Victoria lui Masto vine după ce senatorul democrat Mark Kelly a fost reales în Arizona vineri seara târziu, ceea ce le asigură democraţilor 50 de locuri în Senat, republicanii având 49.
În Congres, numai doi senatori sunt independenţi, Angus King şi Bernie Sanders. Amândoi susţin deciziile luate de Partidul Demcrat, întrucât sunt foşti membri ai formaţiunii liberale.
Cu votul vicepreşedintelui democrat al SUA, Kamala Harris, democraţii dispun acum de 51 de voturi. Potrivit Constituţiei SUA, art. I, secţiunea 3, Vicepreşedintele Statelor Unite este preşedintele Senatului, dar nu va vota decât în cazul în care voturile celor două formaţiuni politice ale Senatului sunt împărţite în mod egal, adică 50 – 50. Kamala Harris poate da votul decisiv pentru trecerea unei legi, a unei moţiuni sau confirmarea unei nominalizări.
Cursa din Georgia urmează să ajungă la un al doilea tur de scrutin în decembrie, dar chiar dacă republicanii câştigă acolo, o împărţire 50-50 înseamnă că Senatul ar fi controlat efectiv de democraţi, deoarece votul de egalitate îi revine vicepreşedintelui Kamala Harris.
În primul scrutin, senatorul democrat Raphael Warnock l-a învins cu 49,4% pe candidatul republican, Herschel Walker care a obţinut 48,5%.
Pentru republicani, a fost o altă lovitură după ce au avut performanţe slabe în mai multe state. Partidul a promovat speranţa unui “val roşu” care ar putea străbate SUA şi ar putea să le livreze nu doar Senatul, ci şi camera superioară a Congresului în mâinile lor. În schimb, cu câteva excepţii, cum ar fi Florida, valul a fost mai degrabă o “picătură”, scrie The Guardian pe un ton ironic.
Victoria democraţilor în Senat este posibil să provoace noi dispute şi divizări în cercurile republicane cu privire la vinovatul pentru rezultatele slabe. O mare parte din atenţie s-a concentrat până acum asupra lui Trump după ce acesta a susţinut câţiva candidaţi sau celebrităţi în mai multe curse cheie care au pierdut, cum ar fi doctorul Mehmet Oz în Pennsylvania, învins de democratul John Fetterman.
Victoria este, de asemenea, un alt impuls pentru preşedintele Joe Biden, după ce partidul său a sfidat temerile imediate că popularitatea sa scăzută şi un electorat afectat de inflaţia ridicată ar fi dus la rezultate slabe în alegerile guvernamentale din state şi la pierderea totală a majorităţii în ambele camere ale Congresului.
Democraţii au sfidat precedentul istoric, întrucât partidul care deţine Casa Albă pierde adesea alegerile de la jumătatea mandatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!