Anunţul bombardamentului a fost făcut de președintele american Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor “bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale “dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.
U.S., Britain, France launch air strikes in Syria. Latest here: https://t.co/W0sgSTBV0o pic.twitter.com/rfHDsXMfy5
— Reuters Top News (@Reuters) 14 aprilie 2018
Ținta: trei obiective militare
Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, a anunţatDepartamentul american al Apărării, citat de Mediafax.
Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs. Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017.
Bombardamentele au fost efectuate cu rachete de tip Tomahawk, dar şi cu avioane militare.
Video from #Damascus #Syria of incoming US Cruise Missiles being intercepted by Syrian air defense… via @VanessaBeeley #DontBombSyria pic.twitter.com/OqS7MKQDrt
— Patrick Henningsen (@21WIRE) 14 aprilie 2018
Atacul a durat o oră
Bombardamentele efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei s-au încheiat după o oră. Potrivit Mediafax, secretarul american al Apărării, James Mattis, a precizat că nu sunt planificate noi atacuri, dar nu a exclus posibilitatea unor noi operaţiuni punctuale dacă situaţia va impune acest lucru. “Regimul Bashar al-Assad nu înţelesese mesajul anul trecut, astfel că, de data aceasta, Statele Unite şi aliaţii au lovit mai puternic”, a subliniat Mattis.
Guvernul Marii Britanii a catalogat operaţiunea drept “un succes”, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a argumentat că bombardamentele au fost necesare pentru că se depăşise o “linie roşie” prin folosirea armelor chimice.
Poziția Rusiei
Atacurile din Siria vor avea consecinţe, a avertizat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, precizând că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni.
“Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că acţiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni aparţine Washingtonului, Londrei şi Parisului. Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă”, a afirmat ambasadorul rus, citat de Mediafax. “Statele Unite, care deţin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte ţări”, a subliniat diplomatul rus.
NATO, alături de SUA
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.
“NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere”, a declarat Stoltenberg, citat de Mediafax. Oficialul NATO a mai adăugat că atacurile forţelor americane, britanice şi franceze vor “reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice”.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 aprilie 2018
Citiți principiile noastre de moderare aici!