Ursula von der Leyen a afirmat, la reuniunea informală a Consiliului European, aflată în curs la Praga, că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel.
Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa „menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale”. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că este necesară o soluţie „prin consens” care să permită reducerea preţurilor la gaze.
În replică, Olaf Scholz a reafirmat ideea că planul său are rolul de a ajuta atât companiile, cât şi cetăţenii să facă faţă crizei energetice, sugerând că a fost nevoit să adopte această soluţie în lipsa unui plan european. Iar cancelarul austriac, Karl Nehammer, a catalogat planul german drept „un semnal de trezire” adresat Comisiei Europene, care nu a reuşit să elaboreze un plan comun.
Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat în ultimele zile planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.
Guvernul Olaf Scholz a anunţat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie, în acest sens urmând să fie alocată suma de 200 de miliarde de euro, iar suprataxa pentru gaze, care a generat controverse, a fost anulată. „Preţurile trebuie să scadă, aceasta este convingerea noastră. De aceea, vom crea un amplu sistem defensiv”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel, precizând că sursa de finanţare va fi Fondul de Stabilizare Economică.
Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei, şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au criticat, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, planul Berlinului de compensare a tarifelor la energie, afirmând că generează „semne de întrebare”. „Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar”, au afirmat cei doi oficiali UE, indicând riscuri privind perturbarea sistemului concurenţial comunitar.
Comisia Europeană „ştie cu certitudine că aceste măsuri nu sunt singulare şi că sunt aplicate şi în alte locuri, în mod justificat”, a declarat Olaf Scholz marţi, potrivit publicaţiei Stern, în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de premierul Olandei, Mark Rutte. „Fac şi alte ţări acest lucru, de mult timp, intervenind pentru a oferi susţinere prin exact aceleaşi măsuri decise de noi pentru anul acesta şi pentru următorii doi ani”, a argumentat Scholz, subliniind că planul în valoare de 200 de miliarde de euro „nu este aplicat doar pentru o perioadă scurtă, anul acesta”. „În fond, este vorba despre un pachet foarte echilibrat şi foarte inteligent pentru a menţine preţurile la un nivel scăzut cât timp durează actualele provocări”, a insistat Scholz.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XIn Europa tot mai multi vorbesc despre EXIT/ Polonezii austriecii, ungurii si altii/
Noi am duce -o mai bine cu romexit si fara acest PNNR , fara gandaci fara denumirea unor familii ca părinte 1 si părinte 2 fara educatie sexuala in scolile elementare cu conditia sa ne dea inapoi energia electrica gazele naturale petrolul si toate celelate bogatii ale solului si subsolului sa fie clar
nu au decat cei de la Bruxelles sa isi….( era sa zic ceva urat) tina PNNR -ul si sa ne lase in pace . Romania cu toate bogatiile ei poate oferi o viata decenta cetatenilor ei fara PNNR-ul ( pomană) cu constrangerile lui! Clar?
-
Nu-i clar. Noi fara EU eram un fel de Burkina Faso a Europei. Si asa suntem la coada tuturor clasamentelor, mai ales cu tantalaii nostri care voteaza la conducerea tarii hoti, corupti si incompetenti de peste 30 de ani. Fara aderarea la EU, trebuiau sa faca un clasament separat pentru coruptia din Romania. Bogatiile solului au fost vandute in alte tari tot de cei pe care indivizi ca tine i-au votat pentru o galeata de plastic si un kil de faina. Clar acum?
-
Se vede ce minte ingusta ai. Daca iese Romania din UE va plimbati azi maine iar cu carul cu boi
-
Omu, de care te iei are dreptate, tu poate esti invătat să ai stăpân
, altii nu accepta asa ceva Am scapat de comunisti acum ii avem sefi pe sefii de la UE
Vezi cum o duc Elvetia si alte state democratice care nu-s in UE si la dispozitia lui madame URSULA si nici nu acceptă recomandarea de a mânca gândaci si coropisnite in loc de carne de vită Nici nu li se bagă ăe gât PNRR-ul pt un pumn de bani si nici ăia gratis.. Asa că las-o jos că măcăne.Fugi la Bruxelles si linge clantele pe acolo!
-
-
Pentru cei ca tine exista un loc sub soare. Siberia se numeste. Cam frig pe acolo, dar te incalzeste tatucul. Oameni ca tine nu inteleg nimic din ce se intampla prin lumea asta. Nu faci altceva decat sa inghiti cu lingura ce auzi si vezi seara pe la diverse televiziuni, apoi dezbati la o bere problemele geopolitice ale lumii. Nu te opreste nimeni sa “roexit” spre alte taramuri.
Nematu ala are sange, undeva ,al nostru ne-a vandut de mult si ne-a dovedit ca e de-al nostru …. mioritic !!!