“Putin, ajutor!” sau “Ruşine!”, au scandat cei adunaţi în faţa clădirii primăriei din oraşul Orsk, cel mai afectat de dezastrul natural, potrivit portalului (pro-putere) Ural56.
Manifestanţii au cerut compensaţii băneşti după ce şi-au pierdut casele după revărsarea mai multor râuri în urma topirii zăpezilor în această regiune la sud de Munţii Ural.
Primarul a încercat, în zadar, să calmeze mulţimea, după care un grup de reprezentanţi ai protestatarilor a intrat în clădirea administraţiei locale pentru a ajunge la un acord.
Guvernatorul Denis Pasler le-a promis sinistraţilor că 16.000 de persoane vor primi compensaţii în numerar în această săptămână, afirmând că circa 600 de persoane ar fi primit deja astfel de plăţi.
În plus, el a promis că se va renunţa la plata cheltuielilor comunale în zonele inundate, iar creditele vor fi restructurate în cazul persoanelor care au împrumuturi la bănci.
Cei afectaţi s-au adunat în centrul oraşului Orsk, în ciuda avertismentelor procuraturii regionale de a nu încălca legea în timpul stării de urgenţă.
Numai în Orsk, un oraş cu aproape 200.000 de locuitori, unde autorităţile au calificat duminică situaţia drept “critică”, aproape 6.700 de case au fost inundate, inclusiv 133 de clădiri rezidenţiale, 25 de şcoli şi grădiniţe şi nouă centre medicale.
Revărsarea fluviului Ural a provocat ruperea unui baraj, iar apa a inundat partea veche a oraşului Orsk, ceea ce a determinat autorităţile să declare starea de urgenţă regională în 4 aprilie, care a fost extinsă duminică la nivel federal.
Autorităţile avertizează că vârful inundaţiilor nu a fost încă depăşit, iar normalizarea nivelului apei fluviului este aşteptată abia spre sfârşitul lunii.
Numărul locuinţelor inundate în regiunea Orenburg (sud-estul Rusiei), afectată de revărsarea fluviului Ural începând de vineri seară, a crescut la peste 10.000, în timp ce numărul persoanelor evacuate depăşeşte 6.000 de persoane.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat luni instrucţiuni guvernului să înfiinţeze o comisie specială care să se ocupe de situaţia din regiunile calamitate.
Totodată, autorităţile ruse au declarat luni stare de urgenţă din cauza inundaţiilor în regiunile Kurgan şi Tiumen din Siberia.
Toate cele trei regiuni ruse se învecinează cu Kazahstanul, afectat de asemenea inundaţii. Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a calificat sâmbătă inundaţiile ce afectează partea de vest a ţării sale sa drept cel mai grav dezastru natural din ultimii 80 de ani.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNici natura nu i suporta pe rusnaci , un dezastru ,, natural ,, asupra kremlinului , pe cand ?
Macar un meteorit de cel putin 3 km/2 ca sa fim siguri de o treaba , dar intr o zi cand sobolanul nu e ascuns prin ceva adapost atomic cum face de obicei
-
Au avut Tunguska, a nimerit din păcate într-o zonă pustie
Să-și pregătească valizele pentru “mobilizare” ! Ucraina îi mănâncă pentru că au avut “tupeul” să protesteze!!!
-
Pe Putin nu-l interesează de inundație, el vrea război, acești oameni vor fi carnea de tun din următoarele luni
Acum submarinul Moskva are pe unde sa inoate…
Nu m-ar surprinde ca propaganda de la Kremlin să dea vina pe Ucraina și pe Occident pentru inundațiile din regiunea Ural. Și idioții putiniști vor pune botul ca de obicei. 😁