Lituania. „Pot confirma că procesul de decuplare a început la ora locală 06:00 (04:00 GMT)”, a declarat Matas Noreika, purtătorul de cuvânt al Litgrid, operatorul reţelei lituaniene de electricitate.
„Luăm Rusiei posibilitatea de a folosi sistemul de electricitate ca instrument de şantaj geopolitic”, a declarat ministrul lituanian al energiei, Zygimantas Vaiciunas, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Ne-am atins obiectivul pentru care ne-am străduit atât de mult timp. Acum avem controlul”, a mai spus ministrul lituanian.
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, fost premier al Estoniei, a salutat pe reţeaua X „o victorie pentru democraţie”.
Ceremonii oficiale sunt planificate în cele trei ţări. Letonia va tăia fizic sâmbătă cablul electric care o leagă de Rusia, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să participe duminică la Vilnius la o ceremonie la care vor fi prezenţi şi liderii ţărilor baltice.
„Suntem pregătiţi”, a declarat premierul lituanian, Gintautas Paluckas, pe reţeaua X, salutând „începutul unei noi ere a independenţei energetice” pentru cele trei ţări.
După deconectarea de la reţeaua electrică rusească, cele trei ţări baltice vor funcţiona în mod izolat timp de aproximativ 24 de ore pentru a-şi testa frecvenţa reţelei.
„Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic”, a precizat Rokas Masiulis, director la Litgrid. „Vom opri şi reporni centralele electrice, vom observa fluctuaţiile de frecvenţă şi evalua capacitatea noastră de a le controla”, a precizat Masiulis.
Ţările baltice se vor integra în reţeaua europeană de electricitate via Polonia, responsabilii lituanian şi polonez urmând să demareze procesul de sincronizare duminică la prânz.
Autorităţile au avertizat că ar putea apărea probleme.
„Sunt posibile diverse riscuri pe termen scurt, cum ar fi operaţiuni cinetice (militare) împotriva infrastructurii critice, atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare” ale Rusiei, a declarat Departamentul lituanian pentru securitate de stat.
Operatorul reţelei electrice din Polonia (PSE) a anunţat că va trimite elicopter şi drone pentru a patrula în zona conexiunii cu Letonia.
Chiar dacă cele trei ţări baltice fac parte din UE şi NATO încă din 2004, pregătirile pentru integrarea în reţeaua electrică europeană s-au întins pe mai mulţi ani din cauza numeroaselor probleme tehnice şi financiare, precum şi a necesităţii de a-şi diversifica sursele de aprovizionare via în special cabluri submarine. Decuplarea de reţeaua rusească a devenit şi mai urgentă după invadarea Ucrainei în 2022, care a provocat îngrijorări în rândul balticilor că ar putea fi următorii vizaţi de Moscova.
Lituania, Letonia şi Estonia au încetat să mai cumpere gaze naturale şi electricitate din Rusia, însă reţelele lor electrice au fost în continuare conectate cu cele din Rusia şi Belarus, iar stabilirea frecvenţei a fost controlată de la Moscova. În aceste condiţii, cele trei state baltice au depins în continuare de Moscova pentru un flux stabil de electricitate, un element crucial pentru aparatele care necesită o alimentare electrică fiabilă, în special în procesele industriale.
O sumă totală de 1,6 miliarde euro a fost investită în cele trei ţări baltice şi Polonia pentru acest proiect de sincronizare a reţelelor electrice.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!