SUA. „Guvernul columbian a acceptat toate condițiile președintelui Trump – primirea fără restricții a tuturor imigranților ilegali din Columbia repatriați din Statele Unite, inclusiv la bordul unor aeronave militare americane, fără limitare sau întârziere”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.
Pe baza acestui acord, tarifele și sancțiunile complet redactate vor fi păstrate ca rezervă și nu vor fi semnate decât dacă Bogota nu respectă acordul, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, în comunicat.
Această răsturnare de situație vine după o escaladare spectaculoasă între cele două țări, Washingtonul contestând decizia Bogotei de a respinge avioane militare care transportau imigranți expulzați de Statele Unite.
Președintele de stânga al Columbiei, Gustavo Petro, a declarat pe X că „un migrant nu este un criminal și trebuie tratat cu demnitatea pe care o merită o ființă umană”.
Duminică seara, ministrului afacerilor externe columbian, Luis Gilberto Murillo, a afirmat imediat că impasul cu Statele Unite a fost depășit.
Washingtonul amenințase că va impune taxe vamale de 25% pentru toate produsele columbiene care intră în Statele Unite, taxe care, potrivit președintelui Trump, urmau să fie majorate la 50% într-o săptămână, în ciuda acordului de liber schimb dintre cele două țări.
Pachetul de sancțiuni americane pregătit include, de asemenea, o interdicție de intrare în Statele Unite și o revocare a vizelor pentru oficialii guvernului columbian, aliații și susținătorii acestuia, precum și inspecții consolidate la punctul de intrare pentru toți cetățenii columbieni și mărfurile din această țară, a declarat Departamentul de Stat.
Sancțiunile privind vizele, anunțate de asemenea duminică de Departamentul de Stat, sunt menținute „până la sosirea cu succes a primului zbor de expulzați columbieni”, a adăugat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.
„Evenimentele de astăzi arată clar lumii că America este respectată din nou”, a spus ea.
Ca răspuns la sancțiunile americane, președintele columbian anunțase că l-a însărcinat pe ministrul său al comerțului exterior să „crească taxele vamale la 25% pentru importurile din Statele Unite”.
De asemenea, președinția columbiană declarase anterior că își va trimite avioanele „pentru a facilita întoarcerea demnă a cetățenilor care urmau să ajungă în țară în această dimineață cu zboruri de expulzare”.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a cărui soție este de origine columbiană, a declarat că Petro a aprobat inițial zborurile, dar apoi „și-a anulat autorizația când avioanele erau în aer”.
La rândul său, președintele Hondurasului, Xiomara Castro, a solicitat duminică o reuniune urgentă a președinților și șefilor de stat din Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) la 30 ianuarie pentru a discuta problema migrației.
Donald Trump a promis să lanseze „cel mai mare program de expulzare din istoria Americii”, iar în această săptămână Casa Albă s-a lăudat cu arestarea a sute de „migranți ilegali criminali”, subliniind că aceștia au fost deportați de avioane militare, și nu civile, așa cum se întâmpla anterior.
De la învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, Statele Unite nu efectuaseră nicio expulzare către Columbia, dar au făcut-o către Guatemala și Brazilia.
Tom Homan, responsabilul politicii americane de expulzare în masă a imigranților ilegali, a declarat duminică pentru postul de televiziune ABC că migranții pot fi deportați într-o țară terță dacă țara lor de origine refuză să îi primească.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!