“Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor”, a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.
Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de “escaladare” militară.
“Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti – nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina – să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri”, a afirmat Kuleba.
Ministrul de externe ucrainean a adăugat că “alternativa” la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.
“Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului”, a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.
Kievul a început să invoce tot mai des ideea ca aliaţii săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete ruseşti care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi alte ţări partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul acestuia din 14 aprilie.
Tot legat de apărarea antiaeriană, ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat cu preşedintele Volodimir Zelenski iniţiativa anunţată luni de Berlin privind încercarea de a obţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecţia infrastructurii şi oraşelor ucrainene, potrivit EFE.
“Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de externe şi apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră”, a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.
Ministerul german al Apărării a anunţat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliţie multinaţională care îşi propune să caute pe piaţa internaţională sisteme de apărare antiaeriană şi rachete pentru Ucraina.
Potrivit acestuia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa, Spania, România, Belgia şi Lituania vor contribui cu materiale militare şi rachete.
Coaliţia, a declarat şefa diplomaţiei germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.
Ucraina le cere zilnic aliaţilor săi să trimită mai multe sisteme Patriot şi alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura critică, precum şi trupele şi poziţiile de pe front de atacurile aeriene ruseşti.
În declaraţiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a spus că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei “ameninţă” securitatea occidentalilor, consemnează AFP.
“Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate”, a spus ministrul german de externe.
Preşedintele rus Vladimir Putin “nu cunoaşte limite” şi a declanşat o campanie de “distrugere” a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menţionând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra reţelei ucrainene de electricitate.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNici asta nu va mai inebuni. Chiar crede ca o tara normala doreste declansarea celui de al treilea (si ultimul) razboi mondial ? Pana cand se doreste escaladarea nefasta a tensiunilor ?
-
Pana cand rusalaii vor tot atata tari independente recunoscute international. Du-te, bre ciolovecule, si urla-i Putlerului in fata sa incheie razboiul inceput si va fi pace! Nu tot mieuna pe aici aiurea
-
Mda, cetateanu turmentat…
-
@Cetatean
Țara condusă de anormali care vor să declanșeze războaie și să escaladeze tensiunile în zonă există, e Rusia. Vezi și intenția lor privind modificarea frontierei maritime din Golful Finic și toate amenințările lui Medvedev privind utilizarea armelor nucleare. Matale ești mega zevzec și complet rupt de realitate. Mă surprinde că nu ești internat prin vreun spital de psihiatrie.-
“Mă surprinde că nu ești internat prin vreun spital de psihiatrie”… de fapt el este internat, impreuna cu ceilalti cioloveci dusi cu pluta de pe aici. Dar mai scapa, sarind pe fereastra, in stil specific rusesc, fiindca si atunci cand pica direct in cap, nu se intampla nimic, capul lor fiind gol, dar cu osu’ gros, exact ca un bolovan.
-
“Mă surprinde că nu ești internat prin vreun spital de psihiatrie.” Asa cum esti si tu, defapt ?
-
Nah, că apăru și papagalul psihiatru, tovarășul eu-putinica, cel cu mintea mică și cu un minunat delir al identităților. Matale consumi olanzapina ca pe bomboane și tot fără efect. Din păcate farmacologia nu e atât de avansată pentru a trata minți tulburate precum matale (tovarășul Cetatean e în aceeași oală, deși ar trebui să fie în același salon). 😁
-
Pentru tine insa, exista tratament si se numeste NaCN.
-
Ce putea ieși din gura unui sociopat…Cert nu te mai faci bine.
-
-
-
zau? vrea omu, al treilea razboi mondial ?Pleaca d-aici nene!
-
Ăla de-l vrea e mai la est, la Moscova mai exact. Propun să-i faci o vizită, numai dus 😁
Sa i ajute cine i a instigat sa nu respecte acordurile de la Minsk si cine i a atatat la razboi,
-
Rusii care nu au respectat nici un fel de tratate semnate!
-
Tu esti aia din Troia sau doar de pe strada cu acelasi nume ? Ia vezi si la nemti cum functioneaza treaba cu tratatele. Sau la americanoizi, ingleji, frantzuji.
-
-
“solymosi var”,
Stii ce a determinat acordurile de la Minsk? Nu stii! -
Alt zevzec putinist, probabil și cu iz orbanist 🤷🏻♂️