Ucraina. Acest credit este garantat cu profiturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE şi în ţările grupului G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) în urma sancţiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina.
Statele UE împreună cu cele din G7 au blocat astfel accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active. Restul activelor ruseşti îngheţate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Regatul Unit şi Elveţia.
Liderii statelor din G7 au convenit anul trecut în luna iunie asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Din această sumă, 35 de miliarde vor fi oferite de UE.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris vineri pe reţeaua socială X că obiectivul acestui credit este de a oferi Kievului forţa financiară să continue lupta pentru libertate şi pentru a câştiga războiul cu Rusia. „La fel ca brava rezistenţă ucraineană, sprijinul nostru va fi de neclintit”, a indicat Von der Leyen.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat anul trecut demersul G7 drept un furt, dat fiind că împrumutul presupune folosirea ca garanţie a produsului activelor ruseşti îngheţate, şi a ameninţat G7 că această decizie „nu va rămâne nepedepsită”.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xaceastă decizie „nu va rămâne nepedepsită” . Sper. 😉