Conflictul din Ucraina a început în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiștii susținuți de Rusia au reușit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul țării. Apoi, în 2021, rușii au început să aducă armament și trupe în apropiere de granița cu Ucraina, deși au dezmințit în mod repetat că intenționează să atace țara vecină. Invazia a început în dimineața zilei de 24 februarie. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei în timp ce militarii ruși declanșau primele atacuri aeriene și la sol.
Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruși venind de pe teritoriul Belarus, dar și din est și sud-est. Principala țintă a fost capitala Kiev, dar rușii au fost opriți pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, rușii și-au concentrat eforturile în estul și sudul Ucrainei reușind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv orașele Herson (luna martie) și Mariupol (luna mai). La Mariupol, 500 de soldați ucraineni și aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic în buncărele oțelăriei Azovstal unui asediu care a ținut mai multe săptămâni.
Până la jumătatea anului 2022, liniile frontului nu s-au mai schimbat radical. Ucrainenii au reușit să se mobilizeze și, cu ajutorul armelor primite de la aliații occidentali, au oprit atacurile rusești. Bătălii grele s-au dat în Donețk și Luhansk, dar și la Zaporojia unde rușii au reușit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internațională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru planetar.
În toamna anului 2022, ucrainenii au declanșat o contraofensivă suprinzătoare în sud reușind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie atunci când armata ucraineană a intrat în orașul Herson. Ulterior, rușii au declanșat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unitățile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete și drone rusești au murit numeroși ucraineni și au fost avariate mii de clădiri civile.
În iarnă, rușii și trupele formate din mercenarii grupării Wagner și-au concentrat eforturile asupra estului Ucrainei. În ianuarie, ei au cucerit orașul Soledar la capătul unui asediu sângeros și prelungit. În februarie, conflictul s-a mutat în jurul orașului Bakhmut unde rușii au reușit să obțină unele câștiguri cu prețul unor pierderi grele. Cele două orașe au în special o valoare simbolică, dar ar putea deschide calea armatei din Rusia către zone mai importante ale Ucrainei, susțin specialiștii.
La împlinirea unui an de la declanșarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Țara este ajutată de comunitatea internațională cu arme, muniție și echipamente performante, inclusiv tancuri. Rușii nu controlează decât cel mult 20% din teritoriile ucrainene și nu au ocupat nici măcar toate regiunile anexate la finalul anului trecut, fiind departe de obiectivele militare anunțate la începutul conflictului.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XNu si-a atins obiectivele spuneti dar ma intreb ce credeti voi ca inseamna demilitarizare si denazificare?
Demilitarizarea se executa acum pe campul de lupta prin anihilarea de fact a armatei ucrainei, armata care a fost salvata de Occident prin inselatoria din 2015 cu tratatul Minsk. Nici nu ma asteptam ca o armata ca cea a ucrainei sa fi fost macelarita total intr-un an.
Denazificarea va fi realizata dupa demilitarizare si va dura cam 10-30 de ani pentru ca e greu sa lupti cu ideile. Mai exact cred ca ar trebui sa spunem ca abia generatia urmatoare de ucraineni care se vor considera rusi vor fi denazificati complet.
Daca nu stiati rusii au timp.
Cat despre Azov – acolo au fost prinsi in incercuire si macelariti nu doar ucraineni ci si ofiteri cu rang inalt din canada, franta si multe alte tari.
Pregatiti-va pentru inca 5-20 de ani de conflict intens sau mocnit.
Urmeaza invadarea transnistriei de catre trupele ucrainei. Sa nu spuneti ca nu ati stiut.
-
Auzi, dar ce zici de ideea ca Rusia sa isi manifeste dorinta de a adera la Nato si UE?
dorinta reala a 80% dintre rusi!
Putin si sleahta lui de oligarhi trebuie anihilati pentru asta!
Sau daca nu, hai sa auzim cum arata democratia ruseasca? cu ciocan si nicovala? Hai sa facem dreptate si pentru smecheri si pentru prosti?! Poi nu mersi!
-
Eh, dar esti in urma rau cu stirile. Rusia deja din 2002 a vrut sa adere la NATO, dar nu au fost de acord americanii. In UE nu are ce cauta, doar o parte din Rusia se afla pe continentul european. Si Serbia a vrut sa adere la UE, au asteptat zece ani si….nimic. Dupa ce s-au hotarat ca e mai bine pentru tara lor cu petrol si gaze din Rusia, au venit “Europenii” sa-i ameninte ca “ori sunteti cu noi, ori cu Rusia si atunci suportati consecintele” . A fost scris si pe Aradon despre asta. Pai zece ani de zile, de ce nu i-a vrut Europa ? De ce ii vrea pe ucrainieni mai rapid in structura, decat pe sarbii care au asteptat atat ? Ii vor pe ucrainieni, ca sa nu fie acuzati “pe nedrept” ca trimit armament si munitie in prelungirea conflictului.
-
Mai degrabă Rusia nu a dorit să respecte procedura de aderare. Mai mult, chiar dacă motivul ar fi fost opoziția SUA, astăzi se dovedește că a fost o poziție adecvată având în vedere deriva Rusiei spre un regim dictatorial. Au știut ei că nu merită să aibă încredere într-un fost ofițer KGB.
-
-
-
Astepti sa se intareasca betonul si intre timp faci geopolitica pe internet?, ciolovecule
-
urmeaza sa-ti dai singur cateva palme zdravene peste capul plin cu taratze, imbacsite!
-
Vai fata, asa vorbesti cu seful tututuluz? Rusine!!!
-
Nu m-am adresat lui Tuluz ci, lui “urmeaza transnistria”, toasu’!
-
Foarte bine ca te-ai corectat, se supara si nu mai primesti solda. Ar trebui totusi sa fi mai atent, stii ca-i prost si te penalizeaza.
-
-
Cocodobelcule, undeva pe planeta asta un copac se straduieste foarte mult sa inlocuiasca oxigenul pe care il consumi. Acum du-te si cere-ti scuze, balbaitule
-
-
Ceea ce trebuie făcut e demilitarizarea și desovietizarea Rusiei putiniste, dar nu din exterior, ci din interior.. și asta spre binele rușilor…restul e propagandă putinistă…
-
Am tot mai mult senzația că Aradon are admini rusofilii