‘Suntem pregătiți să discutăm cu America și cu aliații noștri. Dacă ei ne oferă răspunsuri clare la cererile noastre precise și dacă există o înțelegere comună a pericolului (reprezentat de președintele rus Vladimir) Putin, atunci, cu această poziție unificată, noi vom fi pregătiți să vorbim cu rușii’, a indicat președintele Zelenski, adresându-se presei în marja Conferinței de Securitate de la München.
El a mai menționat că Washingtonul nu are un plan finalizat pentru a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președintele american Donald Trump a surprins pe toată lumea cu discuția sa telefonică avută miercuri cu președintele rus Vladimir Putin. Trump și Putin au anunțat după acea convorbire inițierea negocierilor de pace asupra războiului din Ucraina fără să se fi consultat în prealabil cu Kievul și cu aliații europeni, care se tem acum că ar putea fi excluși de la tratative și că președinții rus și american ar putea încerca să tranșeze separat conflictul.
‘Nu văd ca Statele Unite să aibă un plan pregătit’, a remarcat Zelenski, adăugând că el este ‘pregătit să discute despre tot, despre contingentul (de soldați occidentali de menținere a păcii), garanții de securitate, NATO’.
Președintele ucrainean insistă asupra cererilor sale ca Ucraina să fie primită în NATO și ca statele occidentale să trimită în Ucraina trupe de menținere a păcii, deși secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a descris săptămâna aceasta drept ‘nerealistă’ aderarea Ucrainei la NATO și a spus că SUA nu vor trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, în timp ce Rusia la rândul ei respinge prezența unor trupe străine pe teritoriul ucrainean în cadrul unui eventual acord de încetare a ostilităților.
‘Noi suntem deschiși oricărei construcții pentru a-l opri pe Putin. Suntem deschiși, dar vrem să acționăm în cadrul dreptului internațional’, a mai spus Zelenski, care a declarat joi că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova și Washington și a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă.
Pe de altă parte, președintele Zelenski i-a mulțumit vicepreședintelui american J.D. Vance pentru declarațiile sale ‘puternice’, după un interviu acordat publicației Wall Street Journal în care Vance și-a afirmat sprijinul pentru ‘suveranitatea Ucrainei’ și pentru eventuale ‘mijloace de presiune militară’ asupra Rusiei. Moscova a anunțat că va cere clarificări Washingtonului în legătură cu această afirmație a vicepreședintelui american, notând că ea reprezintă o poziție nouă ne-exprimată până în prezent de administrația Trump.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSa vezi acum behaieli si grohaituri in limba orceasca de la capetele pline cu paie rusesti
Pare că administrația Trump nu are un plan. Deocamdată testează terenul sau pur și simplu nu pot cădea de acord asupra strategiei…cunoscut fiind faptul că Trump nu se pricepe la politică externă și diplomație…pe el dacă îl flatează un alt lider politic se și crede mari prieteni. Probabil că până la urmă consilierii săi pe externe, plus Hegseth și Rubio să-l convingă pe narcisistul blond că Putin nu e prietenul lui și nici viceversa.