Ucraina. Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS) a desfăşurat o anchetă prin telefon pe un eşantion de 2.004 persoane care locuiesc pe teritoriul aflat sub controlul Kievului, în perioada 20 septembrie-3 octombrie, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, victorie ce a relansat dezbaterea asupra unor eventuale negocieri de pace cu Moscova.
Potrivit rezultatelor, „la începutul lui octombrie 2024, în pofida unor circumstanţe dificile, majoritatea ucrainenilor – 58% – se opun oricărei concesii teritoriale”.
Această cifră este în creştere cu trei puncte procentuale în raport cu luna mai, când a fost realizată o anchetă precedentă, însă în scădere pronunţată în raport cu începutul invaziei ruse în februarie 2022, când 82% dintre ucraineni se opuneau în luna mai 2022 unor astfel de concesii.
Autorii sondajului adaugă că „între mai şi începutul lui octombrie 2024, situaţia nu s-a schimbat: în prezent, 32% dintre persoanele intervievate sunt gata”, dimpotrivă, să facă nişte concesii teritoriale pentru a păstra independenţa Ucrainei.
Chiar dacă această cifră s-a triplat din mai 2022 (10% la acea vreme), ea rămâne în continuare minoritară în opinia publică, potrivit acestui sondaj.
Recenta realegere la Casa Albă a lui Donald Trump, care a afirmat că el va pune capăt în 24 de ore războiului odată ce va reveni la putere, generează temeri la Kiev privind o reducere a sprijinului american pentru respingerea forţelor ruse, care ocupă în continuare aproape 20% din teritoriul ucrainean.
Fostul preşedinte american a făcut în trecut declaraţii laudative la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Dezbaterea asupra unor eventuale negocieri de pace cu Moscova, chiar dacă respinsă în mod regulat de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a intensificat în ultimele săptămâni, pe fondul avansării trupelor ruse în Donbas (est) şi al tergiversărilor occidentale asupra ajutorului militar pentru Kiev.
În acest context incert, armata ucraineană a întreprins în august un atac de anvergură împotriva regiunii ruse Kursk, cucerind mai multe sute de kilometri pătraţi, un argument pe care Kievul declarase că vrea să-l utilizeze, când va fi cazul, pentru a face presiune asupra Moscovei în cadrul unor eventuale discuţii.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XUcraina e țara lor, la fel cum România este a noastră. Dar sunt sigur că destui așa-ziși români ar face concesii teritoriale rușilor dacă ar fi cazul…….
-
Fii sigur, e plin de shoshocaurolaci, cioloveci, fosti nomenclaturisti, idioti utili si alte cozi de topor pozand in mari patrioti, care deja au vandut Romania rusilor
-
Pe principiul ”hotii striga hotii”
-
Shoshocii sunt disperati, mai ales ca e greu cu traducerea textelor din scrierea chirilica
-
Nu merge cu translate? Mai sunt si alte aplicatii.
-
Da, Gugalov Perevodit, meșteșugărit în beciurile Kremlinului 😁
-
Ciolovecii stiu cel mai bine despre aplicatiile de traducere, le folosesc atat de des, cand baga batul prin gardul altora
-
-
-
Iar voi doi, veti fi primii care vor merge pe front sa-si apere tara ! 🙂 Nici macar pe pistoale cu apa nu ati pus mana, cum fras sa mergeti sa luptati pentru “tara voastra” ? Ati vinde-o primului kazak venit in Romania.
-
Te-ai trezit si tu cioloveceule? Dupa 4 zile… Du-te inapoi la birt, acolo-i locul tau, nu discutand geopolitica.
-
Iar ai refuzat tratamentul și ai intrat în vrie. 😁
-
-
Kosovo e Serbia, Ucraina e Rusia, Basarabia e Romania!
Glumeam. Ultima nu e adevarata.
-
Atunci si Crimeea e a tatarilor, Transilvania a ungurilor, Dobrogea a turcilor, Vladivostok al chinezilor, Koenigsberg (enclava Kaliningrad) al nemtilor, Ku rilele ale japonezilor si uite asa putem merge pana in Cretacic si sa ne omoram intre noi, fiindca unii imbecili suveranisti nu inteleg lumea moderna, care nu este despre teritorii, ci despre dezvoltare economica si sociala, exact lucrurile care lipsesc din tarile care tot cer aceste schimbari de granite.
-
Ati uitat si Palestina este a evreilor.
-
-
Toate sunt adevarate.