Ucraina. Totuşi, şefa diplomaţiei UE s-a declarat sigură că administraţia republicanului Trump va continua sprijinul pentru Ucraina.
„Indiferent cine ar fi liderul Statelor Unite, cred că nu este în interesul Americii ca Rusia să fie cea mai redutabilă putere din lume”, a argumentat Kaja Kallas, înaintea unei noi întâlniri a grupului de la Ramstein, ce reuneşte statele care furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Aceasta este ultima întâlnire a formatului Ramstein înaintea transferului de putere care va avea loc la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, încearcă până atunci să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar şi economic aprobat de Congres. În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 65 de miliarde reprezintă ajutor militar oferit până în prezent.
La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul trecut o asistenţă în valoare de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Acest ajutor masiv nu a fost însă suficient pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene, care nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, dar a împiedicat totuşi străpungerea frontului.
La ora actuală se menţine incertitudinea asupra abordării lui Trump cu privire la acest război. El a promis discuţii cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, şi a deplâns moartea multor tineri soldaţi pe frontul ucrainean, dar nu a avansat soluţii. Trimisul special al lui Trump pentru Rusia şi Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, şi-a amânat săptămâna aceasta până după inaugurarea din 20 ianuarie o vizită programată la Kiev şi în mai multe capitale europene.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XZelenski a cerut nucleare – semn clar ca individul este normal la cap si nici nu se drogheaza – insa Occidentul nesimtit nu i-a trimis nuclearele de care avea nevoie pentru a se “apara” atacand Moscova.
Ce sa faci – lume rea.
Si nu, Tuluze, raboiul asta este unul de eliberare, Rusia nu putea sa stea cu mainile in san in timp ce rusii erau exterminati in Ucraina si in timp ce NATO ajungea prea aproape de Rusia. Rusii sunt inteligenti nu idioti.
-
Rușii dumitale nu sunt deștepți, sunt doar dedicați distrugerii civilizației occidentale. Războiul de eliberare ar trebui atunci să se concretizeze și în eliberarea Transnistriei, enclavei Konigsberg, insulelor Ku-rile, regiunii Vladivostok și peninsulei Crimeea și să fie returnate posesorilor de drept.
-
“rusii erau exterminati in Ucraina”. Pai nu prea inteleg cum vine asta devreme ce Putin, in mai multe randuri, a declarat ca ucrainenii si rusii sunt acelasi popor.
Adica musai sa fie razboi?!
iar se baga Bruxelles-ul unde nu ii fierbe oala