Ucraina. Planul iniţial al Executivului comunitar a trebuit să fie amânat mai multe luni, după ce mai multe state membre şi Banca Centrală Europeană au ridicat o serie de obiecţii de natură juridică şi financiară. Însă eşecul noilor eforturi ale SUA şi UE de a acorda un nou sprijin financiar Ucrainei a dat un nou impuls propunerilor care vizează folosirea banilor generaţi de pe urma activelor ruseşti îngheţate în UE, au declarat pentru FT surse din apropierea discuţiilor.
„Este important să ne uităm la cum putem utiliza activele ruseşti imobilizate şi profiturile generate de aceste active imobilizate pentru a sprijini Ucraina”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru Financial Times. Menţionând faptul că statele G7 au convenit să îngheţe activele până când Moscova va plăti pentru daunele provocate Ucrainei, Dombrovskis a susţinut că a venit timpul să ne uităm la cele mai bune modalităţi pentru ca, între timp, să utilizăm profiturile generate de aceste active imobilizate.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au imobilizat active în valoare de 200 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei, precum şi active private în valoare de 30 de miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi, ca urmare a deciziei Moscovei de a invada Ucraina, în luna februarie 2022.
Pentru a-i convinge pe sceptici, Comisia Europeană va cere, iniţial, depozitarilor centrali care deţin active ale Băncii Centrale a Rusiei să plaseze profiturile generate de aceste active în conturi separate, au dezvăluit sursele citate de Financial Times. În cea de a doua etapă a planului, profiturile vor fi mutate la bugetul comun al UE pentru a ajuta la sprijinirea Ucrainei.
Potrivit planului Bruxelles-ului, vor fi vizate numai sumele generate de pe urma activelor Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în UE. Comisia Estimează că aceste active ar putea genera între trei şi 15 miliarde de euro pe an între 2023 şi 2027, însă oficialii au avertizat că suma finală va depinde de modul cum vor evolua dobânzile în această perioadă.
Multe din aceste active sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape trei miliarde de euro până în primele nouă luni ale acestui an.
Însă este nevoie ca statele membre UE să aprobe în unanimitate acest plan, precum şi paşii următori de implementare, înainte ca banii să poată fi trimişi Kievului. Ungaria a anunţat că va bloca noi fonduri europene pentru Ucraina, înaintea summitului european de joi.
În pofida obiectivului limitat al propunerii, care vizează numai profiturile şi nu activele îngheţate propriu-zise, experţii au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile legale şi financiare. Având în vedere importanţa sistemică a Euroclear, care în 2022 avea în custodie active în valoare de 35.600 de miliarde de euro, „cu siguranţă asta ar declanşa incertitudine şi temeri cu efect imediat pe pieţele financiare”, a declarat Armin Steinbach, profesor de drept şi economie la HEC Paris.
De asemenea, Banca Centrală Europeană a avertizat că utilizarea dobânzilor generate de activele ruseşti ar putea încuraja deţinătorii de rezerve valutare să întoarcă spatele monedei euro. Un alt risc este ca Rusia să răspundă prin sechestrarea activelor ruseşti ale companiilor occidentale, lucru pe care ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, ameninţă de mult timp să îl facă.
Comisia Europeană este conştientă de aceste riscuri şi sugerează că o anumită parte din fonduri să fie pusă deoparte pentru gestionarea riscurilor, susţin sursele citate de Financial Times.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XExcelent!!
-
Ar putea sa stringa si averile coruptilor de ucrainieni, incepind cu Selensky, si cu bijuteriile doamnei sale pe care le-a cumparat in New-York. 1.000.000 de dolari. (in cuvinte un milion). Iar “cersetorul” se milogeste mai departea iar “prostimea” adica si noi…..platim.-
-
ai dreptate
-
Iarasi emiti prostii, am mai postat si eu si altii ca este un fake news. Dar voi: Batman Batman.
Europa trebuie sa ia toate activele orcilor invadatori si sa le foloseasca pentru redresarea si dezvoltarea economiilor tarilor europene, inclusiv a Ucrainei. Si asa, acei bani, in proportie covarsitoare, sunt banii oligarhilor piticului atomic, care, impreuna cu acesta (Putler este cel mai bogat om de pe pamant) au furat zeci de ani de la poporul rus.
-
Putler este cel mai bogat om de pe pamant) habar nu ai pe ce lume traiesti de familia rothschild ai auzit?aia fura de 500 de ani,nu are cum sa-i intreaca nimeni din zilele noastre,clasamentele pe care le vezi dumneata sint pentru fraieri
-
Mai studiaza si inafara conspiratiilor de doi bani si a propagandei orcesti. Doar n-or sa se laude orcalaii cu averea cracanatului atomic… si totusi este cel mai bogat om de pe planeta.
Nu uita ca rusii i-au furat pe toti pe care i-au prins de sute de ani, inca de la infiintarea statului lor samavolnic. Numai Tarile Romane au fost invadate de vreo 12 ori de orci, de fiecare data cu efecte majore asupra poporului si a economiei
-
-
-
Averile corupților ruși sunt de mii de ori mai consistente decât ale altor corupți. Astfel că este o idee foarte bună de a recupera banii. Sunt de acord și că trebuie făcută ordine și între corupții Ucrainei
-
-
Actualul dictator al Ucrainei fura de unde poate, cu largul sprijin al sclavilor lui Biden.
-
Poate ai dreptate ? Dar pot intreba de unde ai aceste informatii ? Ai documente care sa demonstreze cele sustinute de tine ? Ori vorbesti ca de obicei, adica ….a proasta ?
-
Din aceleasi documente de unde rumega turtuluzul, despre averea lui Putin si faptul ca este cel mai bogat de pe planeta. De ce nu il intrebi direct pe el ?
-
Putin este de fapt un sarantoc lipit pamantului, care sta intr-un bordei de paie la marginea satului… Trebuia de fapt sa stea intre 4 pereti capitonati, dar a scapat ca porcu-n papusoi si acum isi omoara propriul popor ca sa se simta viril.
-
-
-
Disperarea e imensă din moment ce se riscă deschiderea Cutiei Pandorei.
Așa cum s-a remarcat deja, acțiunea e evident ilegală (cum ilegală a fost și blocarea activelor de la bun început).
Pierderea încrederii altor depozitari (de stat sau privați) poate duce la reacții în lanț greu de prevăzut, piața financiară de nivel mediu și mare fiind și așa mult prea fragile.
Ne aprovizionăm cu popcorn.
-
vai vai vai cata disperare se manifesta in tine ca li se confisca rusilor banii furati tot de la rusi pentru a fi folositi unde trebuie
-
“pentru a fi folositi unde trebuie” adica in armament, in scopuri “umanitare”. Hai ca esti la fel ca ceilalti.
-
Efectul va fi unul cumulativ și se va lăsa cu sinucidere financiară. Aparent Occidentul își dorește o prăbușire controlată a finanțelor, economiei, a democrației pentru instaurarea noii ordini mondiale.
Viitorul va fi de factura slava zice Rudolf Steiner. Eu cred că avea dreptate.
-
Vrei “democratia” din Rusia? Du-te acolo, sa fii printre fratii tai slavi, sclav la Putler si clica lui de oligarhi. Voi, shoshocii vanzatori de tara, nu aveti ce cauta in Romania sau Europa.
Au destule fonduri în Europa pe care o tot blamează, gunoaiele putiniste !
CE s-au “activat” gunoaiele putiniste de la noi !!!!🤑🤑🤑
bine fac, banii trebuie utilizati in Europa, cine i-a pus pe rusi sa faca razboi?