‘Trebuie să reînarmăm urgent Europa’, a indicat Von der Leyen în fața presei după summit.
Ea a adăugat că va prezenta ‘un plan cuprinzător privind reînarmarea UE’ la summitul european extraordinar din 6 martie, invocând necesitatea creșterii cheltuielilor pentru Apărare ‘pe o perioadă susținută de timp’.
Potrivit președintei Comisiei Europene, participanții la acest summit au avut o discuție ‘bună și sinceră’ și au abordat necesitatea ‘garanțiilor cuprinzătoare de securitate’ pentru Ucraina în viitor, garanții care merg de la ‘supraviețuirea economică până la reziliența militară’.
În același timp, a continuat Ursula von der Leyen, ‘cel mai important acum este să ne creștem cheltuielile pentru Apărare’ în Europa și să ‘ne pregătim pentru ce este mai rău’.
‘Este în interesul nostru comun să împiedicăm războaie viitoare’, a spus ea, când a fost întrebată despre mesajul pe care dorește să-l transmită Statelor Unite. ‘Suntem pregătiți împreună, alături de dumneavoastră, să apărăm democrația, să apărăm principiul că există un stat de drept, și anume că un vecin nu poate fi invadat sau să fie schimbate granițele cu forța’, a adăugat ea.
Lideri a 14 state care susțin Ucraina s-au reunit duminică la Londra la acest summit informal, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a analiza poziția Ucrainei în perspectiva unor negocieri de pace cu Rusia, discuții deja lansate fără Kiev și fără statele europene de președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că summitul de la Londra a avut ‘trei puncte cheie’, dintre care primul a fost sprijinul pentru Ucraina, ‘unde toată Europa va trebui să dea mai mult’, al doilea a fost căutarea unui ‘acord de pace durabil’, iar al treilea a vizat creșterea cheltuielilor militare europene ‘pentru a menține NATO puternică’.
În timp ce lideri europeni discutau la Londra cu președintele Zelenski, oficiali americani dădeau presei declarații prin care îi sugerau acestuia să demisioneze, în urma altercației avute vineri la Casa Albă cu președintele american Donald Trump. Potrivit consilierului acestuia pentru securitate națională, Mike Waltz, atitudinea lui Zelenski ridică îndoieli serioase cu privire la voința sa de a face pace cu Rusia. ‘Dacă devine clar că președintele Zelenski, fie din motive personale, fie politice, nu are voința de a pune capăt luptelor din țara sa, atunci cred că avem o problemă reală’, a subliniat Waltz, într-o declarație acordată postului CNN.
Trump și vicepreședintele său, JD Vance, i-au spus vineri lui Zelenski să încheie un acord de pace cu Rusia, altfel nu va mai putea conta pe sprijinul SUA, atenționându-l că se află într-o poziție slabă de negociere, că armata ucraineană duce lipsă de soldați și că se ‘joacă cu al Treilea Război Mondial’. De partea sa, Zelenski a spus că refuză concesiile față de președintele rus Vladimir Putin și a cerut garanții de securitate pentru a accepta un acord de pace.
Cu câteva ore înainte de deschiderea summitului de la Londra, premierul britanic Keir Starmer a anunțat că lucrează cu Franța la ‘un plan pentru a pune capăt luptelor’ în Ucraina. ‘Am convenit ca Regatul Unit, împreună cu Franța și, probabil, cu încă una sau două (țări), să lucrăm cu Ucraina la un plan pentru oprirea luptelor, iar apoi vom discuta acest plan cu SUA’, a declarat Starmer pentru BBC, nefiind clar ce înțelege prin ‘oprirea luptelor’, dacă se referă la un acord de pace sau doar la un armistițiu.
Premierul Starmer a mai spus că țara sa și Franța caută o ‘coaliție de voluntari’ din rândul țărilor europene care să ofere Ucrainei garanții de securitate în cazul unui acord de pace cu Rusia, dar să beneficieze și de sprijinul SUA. Poziția exprimată până în prezent de administrația Trump este că oferirea acestor garanții Ucrainei trebuie să revină exclusiv europenilor.
La summitul informal desfășurat duminică la Londra au luat parte, din rândul statelor UE, șefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, România, Spania și Suedia, invitații din afara blocului comunitar fiind Ucraina, Norvegia, Turcia și Canada. Au participat de asemenea secretarul general al NATO, Mark Rutte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X(Asta nu e corupta aia care ne-a intepat cu seruri magice?)
Europa nu crede in iminenta vreunui conflict cu Rusia. Cum altfel se justifica faptul ca in medie doar 1,6% din PIBul tarilor europene este dedicat apararii? Avem deci de-a face strict cu propaganda.
Rusia din ce stiu eu, a ramas pe loc, singura care a avansat spre Rusia a fost NATO.
-
“Ce este mai rau” poarta numele de ursula. Nu ca restul sorosistilor ar fi mai buni …
-
E de remarcat că pe aradon se acceptă astfel de comentarii.
Pe site-ul “independent și imparțial” Special Arad, Lajos cenzurează astfel de comentarii și minte ceilalți cititori că “au apărut postacii de serviciu cu mesaje jignitoare și insulte”.
Probabil atât pricepe el din libertatea de exprimare și democrație.-
Lajos Notaros are dreptate, postacii ruși se înghesuie să lovească în UE și să prezinte Rusia ca pe o victimă. Rusia este propria ei victimă, că de 70 de ani nu s-a putut dezlipi de comunism și de totalitarism și îi acuză pe alții de toate relele, când vina este doar a lor. Acesta e modul de abordare KGB, albul să fie negru și invers.
-
Asa ai invatat tu la lectiile predate de lingaii lui Soros ? Pai uite “inteligenta voastra”, ca de la dezmembrarea URSS-ului, nu mai exista comunism in Rusia. “Rusia e propria ei victima” ? In ce fel ?
-
In felul in care tu esti o victima a prostiei tale
-
-
-
Zina iubire, poti sa detaliezi ce este un sorosist? Si nu mai folosi nume de fete, doar esti barbat. Sau cumva esti barbat fetita?
-
-
Doar ca Rusia a pornit un razboi in coasta Europei. Nu NATO, nu Europe, nu Ucraina. Rusia cea doritoare de pace……..
mami, esti o cretina
Blondo, : ” Ulterior au apărut dovezi că unul din partidele de la guvernare, Partidul Național Liberal (PNL), a oferit finanțare pentru campania pe social media în sprijinul lui Georgescu, într-o manevră tactică ce s-a întors împotriva sa.”, asta e una.
Mai puțin și vei fi demisa și tu, ca ies deja la lumina minciunile voastre și afacerile dubioase fu vaxinutile, cu afacerile prăpăstioase intitulate pnnr, si au ieșit chitanțele si discuțiile cu banii ce i-ai trimis la vuhanis, ști tu aia pentru sponsorizarea candidaților independenți, voi bolnavi fiind, ati crezut că vă veți sparge de râs, dar vă veți sparge de altele. Stop înarmate, Stop începerea războiului de către bolnavii de la cest, STOP UE.
-
Tu vrei Rusia
În război și pandemie e rost de smangleala !
-
Este si acuma. Americanii i-au prins pe acarieni ca vand arme la hamas, mexic si in siria cu complicitatea europenilor. De aia sunt plini de nervi.
-
Dar nu te-au prins pe dumneata cum furi conturile utilizatorilor Aradon…….
-
Rog ca sa nu mai aratati imagini cu persoana care duce la rapa tarile din UE.
Toate tarile vorbesc de inarmare nici unuldespre negocieri de pace.
-
Ion, cu tot respectul, dar greșești! Există țări și oameni politici care nu fac propagandă războiului ci doresc pacea, dar aceștia sunt catalogați ca fiind putiniști, rusofili, naziști, Gașca Orange, etc. Dar cei care fac propagandă războiului nu se vor duce pe front să lupte…
-
Rusofilii vor “pace”. Fico si Orban striga dupa pace. Dar o pace in termenii Rusiei, o pace fara nici un fel de garantii pentru Ucraina. O pace ca acum aproape 100 de ani. Nu v-ati invatat istoria, asa ca vreti sa o repetati
-
”premiantii” europeni au vandut armele trimise de sua la tot felul de carteluri si ghici? Americanii au aflat. De aia vor sa iasa din otan. Baga bani multi si mai sunt si furati. Gasesti surse pe net, ca sa nu mai pui intrebari ca tine.
-
“Dar o pace in termenii Rusiei” Da, o pace conform situatiei de pe front. Garantia de care are nevoie Ucraina (nu zelenski), poate veni din partea SUA si a Rusiei : pleaca actorul, vine altul ales de popor si va fi pace. Atata timp cat viitorul presedinte nu are aspiratii spre NATO sau UE. Simplu. Pacea vine pentru popor, nu pentru zelenski. Tot asa “pacea” a venit in Irak sau Libia si Siria, prin inlaturarea presedintilor.
-
Zelenski a fost ales de popor. Nu ca Putin sau Kim sau alti dictatori care au ramas pe scaunele lor de decade
-
Ioane, stai jos, esti aiurit rau. Zelenski a fost “pus” de catre McCaine si Victoria Nulland. Sctimba-ti macar poza aia de dovleac, capacitatile mintale de “Ion”, nu ai cum, din pacate.
-
Zelenski a fost pus președinte de extratereștrii lui Georgescu care i-au și înfipt niște cipuri în sarmale
-
-
-
Asta este ideea. Cum să mai șmanglim niște bani de la prostime. Trăiască șoroșismul.
-
Asta este ideea. Cum să mai șmanglim niște bani de la prostime. Trăiască Putin
Si hotelu la migrantii ilegali cine il mai plateste? Da trecerea la energie verde? Pai ce facem? Cum zicea cineva , da de pace nu orbiting? Ca incet, incet, va aratati adevarata fata, acuma Trump e rau, pt ca vrea pace.
-
Ia sa intre rusii in Alaska, ca a fost a lor, sa vedem gangsterii lu Trump, nu ne putenm lupta , noi vrem pace, si alte de astaea…
-
Au vandut alaska, nu au de ce sa intre acolo. Sa vad daca mai sunteti asa zmei cand va cheama la razboi, sa muriti pentru ucraina si ursula.
-
Razboiul e pregatit …USA va iesi din NATO iar Putin va avea liber sa atace UE
NATO e 0 fără americani
-
Ataca rusii pe Mos Craciun calare pe sanie. Rusnacii nu-s in stare de 3 ani sa cucereasca Ucraina, iar ei vor sa cucereasca Europa. Ne-au cucerit doar oligarhii lui Putin care au vile, palate si yachturi prin Europa, facute din banii furati de la rusii de rand.
tu trebuie sa pleci(in bucatarie) si sa ne lasi – nu vrem sa consumam faina de viermi- manca tu viermi daca vrei
-
Lasa-ne nea Georgescu, ca-ti vine si tie randul la zdup
-
Calin,
Ce de viermi putinisti sinteti aici; va face Ursula faina!
Acu nu mai sunt speciali militarii?Sau numai in Romania sunt speciali?