Lorenzo Ruijter, în vârstă de 27 de ani, care a declarat pentru Reuters că este căutător de comori de la 10 ani, a descoperit obiectele în 2021 în micul oraş nordic Hoogwoud cu ajutorul unui detector de metale.
„Descoperirea a ceva atât de valoros a fost deosebit de specială, nu pot descrie cu adevărat. Nu m-am aşteptat niciodată să descopăr aşa ceva”, a spus el adăugând că i-a fost greu să păstreze secretul timp de doi ani.
Însă, experţii Muzeului Naţional de Antichităţi (Rijksmuseum van Oudheden) au avut nevoie de timp pentru a curăţa, analiza şi data obiectele din această comoară.
Specialiştii au descoperit că cea mai recentă monedă poate fi datată în jurul anului 1250, ceea ce i-a determinat să presupună că tot atunci a fost îngropată comoara. La acel moment, bijuteriile aveau deja două secole, a indicat muzeul, adăugând că trebuie să fi fost deja „o proprietate scumpă şi preţuită”.
„Bijuteriile de aur din Evul Mediu clasic sunt extrem de rare în Olanda”, a precizat muzeul.
Deşi va rămâne un mister motivul pentru care comoara a fost îngropată, muzeul a subliniat că la jumătatea secolului al XIII-lea a avut loc un război între regiunile olandeze Frizia de Vest şi Olanda, Hoogwoud fiind epicentrul acestuia.
Lorenzo a declarat că este posibil ca o persoană influentă la acea vreme să fi îngropat obiectele de valoare pentru a le proteja, în speranţa de a le dezgropa la trecerea pericolului.
Având în vedere semnificaţia sa arheologică, comoara a fost oferită sub formă de împrumut muzeului, care o va expune, însă obiectele vor rămâne oficial în proprietatea celui care le-a descoperit.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!