Japonia. Potrivit autorităţilor din această prefectură, cifra actualizată a sosit la ora locală 09:00, alte zece victime fiind raportate de oraşul Wajima, unul dintre cele mai afectate de cutremurul din Peninsula Noto.
Autorităţile locale au declarat că aceste decese au fost constatate în vecinătatea pieţei Wajima, un loc turistic popular care a suferit pagube însemnate în urma incendiilor declanşate la scurt timp după evenimentul seismic. De săptămâna trecută, piaţa Wajima a fost punctul central al operaţiunilor extinse de căutare şi salvare.
Numărul celor daţi dispăruţi a scăzut cu unul, la 21 – în oraşul Wajima 17 persoane sunt în continuare căutate, în timp ce oraşul Suzu a raportat patru persoane dispărute.
Potrivit relatărilor din mass media locale, 22.374 de locuinţe au suferit daune, existând o probabilitate mare ca numărul clădirilor afectate să crească semnificativ pe măsură ce operaţiunile de evaluare continuă.
În oraşele Wajima şi Suzu, pagubele sunt încă descrise drept numeroase, situaţia actuală rămânând însă neclară, după cum a relatat agenţia de presă Kyodo.
Japonia intenţionează să îşi dubleze fondul de urgenţă dedicat victimelor dezastrelor naturale, cum ar fi cutremurul de Anul Nou, cu un pachet ce va ajunge până la 1.000 de miliarde de yeni (6,2 miliarde de euro), a anunţat marţi guvernul, transmite AFP.
„Este nevoie de sprijin continuu pentru reconstrucţia zonelor afectate de dezastre”, a declarat marţi presei Hiroshi Moriya, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului.
Pentru următorul an fiscal japonez, din aprilie 2024 până la sfârşitul lunii martie 2025, guvernul îşi va majora fondul de urgenţă de la 500 de miliarde de yeni la 1.000 de miliarde de yeni, a adăugat Moriya.
Acest buget revizuit trebuie depus la Parlament spre aprobare.
Duminica trecută, în timpul unei vizite în Peninsula Noto, devastată de cutremurul de Anul Nou, prim-ministrul Fumio Kishida a promis, de asemenea, că va elibera până la sfârşitul lunii ianuarie peste 100 de miliarde de yeni (aproximativ 630 de milioane de euro) pentru a îmbunătăţi condiţiile imediate de viaţă ale celor afectaţi.
La mai bine de două săptămâni de la dezastru, 16.700 de persoane locuiesc în continuare în centre de evacuare, dintre care unele sunt private de apă curentă, în departamentul Ishikawa, care include peninsula Noto, potrivit AFP.
Autorităţile locale i-au transmis lui Kishida îngrijorările lor legate de riscul răspândirii unor boli infecţioase, precum COVID-19 sau gripă, în adăposturile supraaglomerate.
Acest cutremur este primul care a provocat moartea a peste 100 de persoane în Japonia, după seismele din Kumamoto (sud-vest), soldate cu 276 de morţi în 2016.
Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cu cele mai frecvente seisme.
Arhipelagul este marcat de amintirea teribilului cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami uriaş, din martie 2011, pe coastele sale de nord-est, un dezastru care a provocat circa 20.000 de morţi şi dispăruţi. Acest dezastru a dus şi la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav după cel de la Cernobîl, în 1986.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNe meritam soarta, indiferent in ce tara traim, pt ca ne batem joc de natura, de animale, de tot ce ne inconjoara pt a avea o viata ,,frumoasa”, dar nu ne gandim la consecinte.