Echipa, condusă de David Giofre de la Universitatea din Genova, şi-a publicat concluziile la începutul acestei săptămâni în revista Biology Letters.
Rezultatele „arată că, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă la nivel transnaţional şi între generaţii, în cazul în care factorii de stres legaţi de mediu au scăzut, creşterile în înălţime şi în greutate ale bărbaţilor sunt mai mult decât duble faţă de cele ale femeilor, accentuând dimorfismul sexual în privinţa dimensiunilor fizice”, se arată în acel articolul.
Cercetătorii au analizat date din diverse surse, inclusiv de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care acopereau 69 de ţări, Wikipedia şi statistici din Regatul Unit, şi au comparat aceste date cu indicatorii de bunăstare.
Această analiză a arătat că, odată cu creşterea nivelului de trai, cresc şi înălţimea şi greutatea. „Este clar că dezvoltarea şi menţinerea morfologiei brute sunt mai sensibile la condiţiile de viaţă la bărbaţi decât la femei, cel puţin în ceea ce priveşte înălţimea şi greutatea”, se arată în articol.
Pentru fiecare creştere de 0,2 puncte a indicelui de dezvoltare umană (HDI), femeile au crescut în medie cu 1,7 centimetri în înălţime şi au luat în greutate 2,7 kilograme. În comparaţie, bărbaţii au înregistrat o creştere medie de 4 centimetri în înălţime şi de aproape 6,5 kilograme în greutate.
Datele specifice din Regatul Unit au arătat că, în prima jumătate a secolului al XX-lea, înălţimea bărbaţilor a crescut cu un factor de 2,76 mai mare decât cea a femeilor.
Oamenii de ştiinţă speculează că un motiv pentru această tendinţă ar putea fi faptul că femeile preferă bărbaţii mai înalţi.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!