Mutaţiile dăunătoare apărute în cadrul BRCA2 – o genă responsabilă de repararea ADN-ului deteriorat – amplifică în mod semnificativ riscul de cancer mamar, ovarian, de prostată şi pancreatic.
Aproximativ 45% dintre femeile care moştenesc o mutaţie dăunătoare în gena BRCA2 vor dezvolta cancer de sân până la vârsta de 70 de ani. Însă nu toate mutaţiile genei sunt dăunătoare, iar multe sunt atât de rare încât medicii nu ştiu dacă prezintă sau nu un risc.
Noile descoperiri, publicate în jurnalul ştiinţific Nature, ar putea oferi răspunsuri sau o oarecare uşurare pentru multe persoane care se întreabă dacă mutaţia lor s-ar putea dovedi mortală sau ar justifica o intervenţie preventivă, cum ar fi o mastectomie.
Pentru studiul lor, cercetătorii s-au concentrat pe mii de aşa-numite „variante cu semnificaţie incertă”, care apar la testele genetice, dar care nu au fost deocamdată caracterizate, pacienţii şi medicii fiind astfel nesiguri cu privire la riscul lor şi la ceea ce ar trebui făcut în continuare.
„Acest lucru este foarte deconcertant pentru pacient”, a declarat cercetătorul Fergus Couch de la Mayo Clinic din SUA, autorul principal al studiului.
Deoarece gena BRCA2 este atât de mare, Couch şi colegii săi s-au concentrat asupra tuturor variantelor posibile dintr-o parte esenţială a genei, responsabilă de recunoaşterea şi legarea de ADN. În total, ei au examinat 7.000 de variante.
Oamenii de ştiinţă au utilizat apoi instrumentul de editare a genelor CRISPR pentru a introduce mii de variante ale genei BRCA2 în celule umane în vase de laborator şi au numărat câte dintre celule au murit, un indiciu că mutaţia era dăunătoare.
După ce au identificat funcţia variantelor, ei au introdus datele în modelele existente utilizate de geneticieni şi de patologi pentru a clasifica riscul de îmbolnăvire al pacienţilor în funcţie de anumite variante BRCA.
Oamenii de ştiinţă au reuşit astfel să clasifice 91% dintre toate variantele din această parte esenţială a genei, identificându-le drept patogene, probabil patogene, probabil benigne sau benigne, a explicat Couch. Au rămas doar câteva sute în categoria “variante cu semnificaţie incertă”.
Companiile de testare genetică îşi actualizează frecvent rapoartele de testare atunci când devin disponibile noi informaţii, iar Couch a declarat că speră că studiul va oferi răspunsuri unor pacienţi cu privire la caracterul inofensiv sau potenţial periculos al mutaţiilor lor.
“Va rezolva problema pentru ei”, a subliniat el.
Pe lângă faptul că îi ajută pe pacienţi să aibă o idee mai bună despre riscul lor de cancer, medicii ar putea folosi rezultatele pentru a stabili dacă unii pacienţi cu cancere determinate de BRCA2 ar putea beneficia de terapii ţintite, cum ar fi inhibitorii PARP, care funcţionează bine la purtătorii mutaţiilor BRCA, a precizat Couch.
Noile date vor fi cel mai probabil revizuite de un grup de experţi, care va analiza toate dovezile pentru fiecare variantă şi va decide dacă este de acord cu aceste concluzii formulate în studiu, a notat cercetătorul.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!