Recent a expirat termenul limită pentru vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sistemul de sănătate, iar un procent ridicat de medici şi un număr mare de asistenţi s-au vaccinat.
SUA, Franţa şi alte ţări au introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi, însă mulţi dintre aceştia au declarat că-şi vor părăsi mai degrabă locul de muncă decât să se vaccineze. Va putea o economie aflată în criză să suporte o astfel de lovitură?, se întreabă Deutsche Welle.
În SUA, milioane de angajaţi vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului. Decizia celei mai mari economii a lumii ridică semne de întrebare despre impactul asupra pieţei forţei de muncă, aflată deja sub presiune, şi despre ce alte ţări vor urma o cale similară.
Multe ţări au impus deja obligativitatea vaccinării anumitor categorii de angajaţi. Milioane de cetăţeni francezi din prima linie care au refuzat vaccinarea ar putea fie să fie suspendaţi, fie
să-şi piardă locurile de muncă, potrivit Financial Times.
Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni francezi au fost obligaţi să se vaccineze printr-o lege care a intrat în vigoare la începutul lunii august.
Măsura s-a dovedit eficientă în ceea ce priveşte creşterea rapidă a vaccinării în rândul angajaţilor din sănătate şi centrelor de îngrijire.
Guvernul german, pe de altă parte, susţine în continuare cu fermitate că nu va face vaccinarea obligatorie, o idee şocantă într-o ţară unde chiar şi dreptul angajaţilor de a şti dacă angajaţii le sunt vaccinaţi a stârnit reacţii puternice.
În SUA, vaccinările împotriva altor boli reprezintă o cerinţă standard în şcolile publice. Şi totuşi, studiu după studiu arată că până la 50% din angajaţii nevaccinaţi şi-ar părăsi locul de muncă dacă li s-ar cere să se vaccineze împotriva coronavirusului.
În acelaşi timp, iarna viitoare se anunţă una foarte dură din nou, ameninţând să destabilizeze traiectoria unei reveniri economice care a continuat pe perioada verii.
Vaccinarea obligatorie este menită să diminueze acest risc, însă companiile din multe sectoare se confruntă deja cu penurii de forţă de muncă şi nu sunt dispuse să-şi vadă angajaţii plecând.
Totuşi, unii experţi cred că opoziţia faţă de vaccinare ar fi foarte scăzută având în vedere că majoritatea celor nevaccinaţi sunt din categoria celor cu venituri mai mici şi cu slujbe mai
nesigure, arată Enzo Weber, cercetător la institutul german IAB.
Criticile privitoare la vaccinarea obligatorie includ argumentul că o astfel de măsură i-ar afecta disproporţionat oe cei cu venituri mai scăzute, dar ar fi acest lucru adevărat într-o perioadă în care piaţa locurilor de muncă este în plină efervescenţă?
Alte guverne şi companii vor monitoriza cu siguranţă îndeaproape ce se întâmplă în ţările ce impun vaccinarea obligatorie pentru a vedea cât capital politic şi propriu este investit după
instituirea unor astfel de cerinţe.
Adevăratul cost al vaccinării obligatorii ar putea fi mai puţin economic şi mai degrabă politic şi social.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XFoarte bine
-
Ai neuroni topiți de la vaccin.
-
Ori esti medic si primesti spor covrig (putin probabil), ori esti actionar la o firma Pharma (si mai putin probabil), ori esti pur si simplu idiot (cel mai probabil). Ca sa o dovedesti, vei raspunde cu injuraturi, ca de obicei.
-
Destul de batut de soarta esti, de ce te-as mai injura?😂😂😂
-
👍👍👍👍👌👌👌👌😂
-
😂😂😂👍👍👍😂😂😂👏👏👏
-
-
O decizie foarte corecta !
De când poți obliga ceva ce oficial este un test și nimeni nu răspunde pentru efectele adverse? Acesti sistem o să cadă că deja e putred!
-
Daaaaa, deja se clatina😂😂😂😂
Abia atept sa curga dosarele politicienilor si acestor nemernici care obliga populatia :
Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în postarea dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori etc de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă functioneaza principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii etc (art. 5 – alin. (1) ), iar angajatorul , etc are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)). Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator etc să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator etc se incadreaza în afara cadrului legal”.
Interesant, pe considerentul acesta peste cativa ani mari sanse sa oblige femeile sa ramane gravide pt a proteja natiunea, economia si rasa.
-
HA HA HA !!! citatul zilei …..beton !!!
Vaccinatii iau boala si o dau mai departe. In schimb fac forme usoare. Deci sa ma obligi pe mine sa ma vaccinez pentru mine????? Am trecut deja prin boală fff ușor, de ce să mă obligi să mă mai vaccinez????
Am mancat 50 de ani parizer comunist si acum nu vrem sa ne vaccinam ”ca nu stim ce contine”. Intre timp am trecut la Cola si la energizante, ca tot destepti suntem.
Suntem experti imunologi si specialisti 5G dar ne taram in patru labe in jurul bisericii si pupam mortaciuni ca ne ajuta.
Da, asta e Romania.
-
Acel parizer avea termen de valabilitate 72 de ore. Nu 6 luni.Gandeste ca nu esti planta si nici conserva.
-
Da ce? iti impunea cineva restrictii daca nu mananci parizer sau aveai “certificat verde” bazat pe consumul de parizer inteligentule?
-
😂😂😂😂😂
-
În Statele Uimite, milioane de angajați vor fi obligați să se vaccineze împotriva voinței lor, dar și împotriva coronavirusului? Nu pot să cred!