Uniunea Europeană a propus interzicerea petrolului transportat pe mare din Rusia, amânând în acelaşi timp restricţiile de import printr-o conductă cheie, în încercarea de a satisface obiecţiile Ungariei şi de a ajunge la un acord asupra unui pachet de sancţiuni care a stagnat.
Comisia Europeană a trimis sâmbătă o propunere revizuită guvernelor naţionale care ar elimina transporturile de petrol prin conducta Drujba, care este principala sursă de importuri de ţiţei a Ungariei, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.
Statele membre ar urma să îşi elimine treptat importurile de ţiţei maritim în termen de şase luni şi de produse petroliere rafinate în opt luni, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuţiile sunt private.
Propunerea ar oferi mai mult timp Ungariei, care s-a opus acordului, pentru a găsi o soluţie tehnică care să-i satisfacă nevoile energetice. De asemenea, ar răspunde preocupărilor altor ţări fără ieşire la mare, inclusiv Slovacia şi Republica Cehă.
Conform proiectului revizuit, Bulgaria ar beneficia de o perioadă de tranziţie până în iunie sau decembrie 2024, iar Croaţia ar putea obţine o scutire pentru o anumită categorie de produse. Comisia a propus, de asemenea, restricţionarea reexporturilor de petrol rusesc furnizat prin conducte către alte state membre sau ţări terţe.
Ambasadorii UE urmează să se întâlnească duminică, când ar putea discuta pachetul revizuit. Unele state membre fac presiuni pentru a obţine un acord înainte ca liderii UE să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina.
Pachetul de sancţiuni are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre. Mai multe naţiuni se opuseseră anterior distincţiei între livrările pe cale maritimă şi cele prin conducte, fiind îngrijorate că o astfel de împărţire este nedreaptă, deoarece ar afecta în mod disproporţionat livrările lor.
Anterior, UE propusese eliminarea treptată a tuturor importurilor de petrol rusesc până la începutul anului viitor. Ungaria şi Slovacia ar fi avut termen până la sfârşitul anului 2024 pentru a se conforma, în timp ce Republica Cehă ar fi beneficiat de o derogare până în iunie 2024. Aceste ţări depind în mare măsură de petrolul rusesc, dar reprezintă o parte relativ mică din totalul importurilor UE de la Moscova.
Exceptarea petrolului din conducte de la aceste măsuri – pe care Ungaria o ceruse anterior ca o condiţie pentru a susţine pachetul, alături de mai mult timp şi investiţii în infrastructură – va diminua impactul sancţiunilor. Anul trecut, Rusia a livrat aproximativ 720.000 de barili de ţiţei pe zi către rafinăriile europene prin principala sa conductă către regiune. Pentru comparaţie, livrările pe mare sunt de 1,57 milioane de barili pe zi.
Cea mai mare parte a livrărilor prin conducte este destinată Germaniei şi Poloniei, care au semnalat că se vor renunţa la livrările ruseşti indiferent de acţiunile UE.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
X“Uniunea Europeană a propus interzicerea petrolului transportat pe mare din Rusia, amânând în acelaşi timp restricţiile de import printr-o conductă cheie, în încercarea de a satisface obiecţiile Ungariei …”
Rahat pe bat ! Germania DEPINDE de gazul si titeiul rusesc. Degeaba fac propaganda ieftina prin presa, fara importurile de la rusi, Germania e 0=null.
Si daca totusi ar renunta la importuri, cine plateste pina la urma aceasta actiune imbecila a celor din conducerea UE ? Noi, fraierii si marile companii care nu vor mai produce nimic.
Sunt in Germania, o gramada de firme cu 100 de ani de traditie care acum, din cauza preturilor exorbitante la energie se vad obligate sa isi incheie activitatea si sa vinda activele. Oare chiar asa prost sa fie cel din varf, sa vrea cresterea inflatiei si somajului, desfiintarea firmelor care de-a lungul timpului au ridicat economia Germaniei ?
Si toate acestea (planifitate cu mult timp in urma) pe motivul propagandistic al izbucnirii conflictului din Ucraina.
-
Foarte bine spus.
Bravo. Așa și trebuie.
Să nu ne lăsăm până nu ajunge la 20-25 de lei litrul de motorină.
După care inițiatorii măsurilor pleacă frumos acasă cu milioanele americanilor în conturi, iar nou vom plăti că proștii.
Europa se impusca in picior de dragul cui si la ordinul cui? Sanctiunile ne lovesc pe noi europenii. Rubla creste vertiginos si la fel si dolarul. Singurul care se duce in jos este euro.
Rusia si USA se lupta pe teritoriul Ucrainei si rezultatul va fi unul fatal pentru Ucraina si dezastruos pentru Europa. Ucraina va fi dezmembrata (Kissinger a dat deja ordinul la Davos ca Ucraina sa renunte la teritorii de dragul globalistilor si sa faca pace) iar Europa va fi falimentara. Crizele ce vin sunt: energetice, alimentare si mai ales politice.
In contextul predarii suveranitatii catre OMS prevad in Europa izbucnirea a numeroase razboaie civile.
cred ca toate necazurile ce se intampla in Europa sunt si datorita unora de pe la Bruxelles. sa fie clar precum si darorita bagatului batului prin gard de catre .altii…. Asa ca…
PS practic e un razboi indirect intre SUA si RUSIA
Acu-s doua luni daca scriam ce ati scris voi in comentarii, eram putinist. Asa de prosti sunt romanii. Pana nu-i rupe foamea, nu isi dau seama ce se intampla. Si din pacate, greul nu a inceput…
Trebuie sa ieșim din eu asta tot mai tocsic. Ne distrug cu totul. ALO TREZIREA ROMÂNI . Încă se mai ate face ceva sa ne salvam.
-
Nici fara europa nu putem, din pacate. Am fi mancati de vii rapid…
-
De cine?
-
de rusnaci asa cum esti tu
-
-