“Oamenii au dreptul să protesteze în mod paşnic şi să se exprime liber. Oricare ar fi furia şi orice nemulţumiri ar avea, manifestanţii nu trebuie să recurgă la violenţe”, a declarat Michele Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.
La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut evitarea intervenţiilor militare externe.
“Exprim preocupări majore privind evoluţiile din Kazahstan. Trebuie garantate drepturile şi securitatea civililor. Asistenţa militară externă aminteşte de situaţii care trebuie evitate. Uniunea Europeană este pregătită să ofere susţinere în această criză”, a declarat oficialul UE.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat, joi, cu ministrul de Externe din Kazahstan, Muhtar Tileuberdi. Antony Blinken “a reafirmat susţinerea deplină a Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale din Kazahstan şi pentru libertatea presei, pledând pentru soluţionarea crizei pe cale paşnică, prin respectarea drepturilor individuale”, a transmis Departamentul de Stat de la Washington.
Cel puţin 12 agenţi ai forţelor de ordine şi zeci de protestatari au fost ucişi în confruntările din Kazahstan, izbucnite ca reacţie la majorarea preţurilor la carburanţi. Alte peste 1.000 de persoane au fost rănite, 400 fiind spitalizate, dintre care 62 sunt în stare gravă, potrivit celor mai noi date transmise de Ministerul Sănătăţii din Kazahstan.
Zeci de mii de protestatari au atacat numeroase sedii ale instituţiilor şi au distrus magazine şi vehicule. “Zeci de atacatori au fost lichidaţi”, a declarat joi Saltanat Azirbek, un purtător de cuvânt al Poliţiei, citat de postul Khabar-24.
Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a anunţat trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, într-o misiune cu durată limitată.
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a avertizat că autorităţile vor interveni dur pentru oprirea revoltelor, organizate, în opinia lui, de “grupări teroriste”. Reşedinţa prezidenţială din Almatî a fost incendiată de protestatari. De asemenea, aeroporturile din Almatî şi din alte două oraşe sunt închise, iar starea de urgenţă a fost instituită în toată ţara pentru o perioadă de două săptămâni.
Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XN-AU ALTA TREABA ? Stim , aia e tara cu resurse naturale bogate, de aceea astia nu ii lasa in pace si isi baga cozile.
-
Las’ ca-si baga coada ma-ta rusia.
anonimule, atât pe tine cât și pe tizul lu’ matale, să vă ia dreaku de gunoaie metabolice!