Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă utilizarea vaccinului AstraZeneca anti Covid-19 pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, conform BBC. Studiile arată că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolilor severe şi a deceselor provocate de coronavirus.
Au existat dileme legate de eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puţin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.
Cu toate acestea, ar exista alte dovezi care sugerează că vaccinul funcţionează foarte bine la adulţii în vârstă. Anterior, Comisia Europeană a publicat o versiune redactată a contractului său cu compania AstraZeneca pentru vaccinul Covid-19, pe fondul disputelor legate de reducerile livrărilor în primul trimestru.
Decizia a venit la câteva ore după ce şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a crescut presiunea pe companie după decizia sa de a reduce cantitatea de vaccinuri către UE.
„Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar,” a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk şi a cerut explicaţii.
Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.
Dar surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XCeva interesant:
http://www.radiotimisoara.ro/2021/01/29/a-crescut-numarul-reactiilor-adverse-dupa-administrarea-rapelului-vaccinului-anti-covid-in-timis/
-
Din totalul dozelor administrate până în prezent (27.506 doze, n.r.), s-au înregistrat 82 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată, de exemplu durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute, salt tensional remis, la o persoana hipertensivă şi anxioasă, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie. Aceste reacţii (46, din ultimele 24 de ore, n.r.) au apărut în urma rapelului. Forme uşoare care s-au remis”, spunepurtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.
Adică, nimic îngrijorător.
-
Sau altfel spus: sub 3 la mie cazuri de reacții adverse ușoare și moderate.
-
Altfel spus vad ca o tii cu manipularea, hai sa-ti dau exemplu de contramanipulare ca ai scos din context doar ce iti convine.
Tot din articol: “Aceste reacţii (46, din ultimele 24 de ore, n.r.) au apărut în urma rapelului.”… “În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului s-au administrat 1.701 vaccinuri….(din care 1.071 doze de rapel)” Iata cum “sub 3 la mie” devine peste 42 la mie. Rezultatul final va fi vazut este 2 ani cand vor aparea concluziile finale, pana atunci e experiment.-
Dacă ne referim doar la reacțiile adverse asociate cu rapelul, atunci da, rata e de 42,95 la mie. Nu contest. Eu mă refeream în general. Dar reacțiile astea erau așteptate la cea de a doua doză și au fost ușoare și moderate. Probabil că ele vor continua să fie mai frecvente la rapel, dovadă că sistemul imunitar este stimulat, adică exact ce vizează vaccinul (https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/side-effects-and-covid-19-vaccines-what-to-expect.html)
Referitor la ce va fi peste 2 ani vom discuta atunci, cu date nu cu alarmisme.
Eticheta lingvistică nu determină natura fenomenului. Din partea mea poți să-l numești cum vrei. Dar din punct de vedere științific nu este un experiment.
Din păcate cazi din nou în capcana discursului dihotomizant.
-
-