Podul rutier are o lungime de 55 de kilometri, are șase benzi de circulație, dispune de un tunel si de două insule artificiale şi a fost terminat în nouă ani. Lucrarea este un element cheie în infrastructura zonei Grater Bay, o zonă economică de 56.500 de kilometri pătraţi din sudul Chinei, ce cuprinde 11 oraşe cu o populaţie totală de 68 de milioane de oameni.
Podul permite scurtarea timpului de călătorie între Hong Kong şi zona meropolitană Pearl River Delta (Greater Bay), la doar trei ore cu maşina. Şoferii din Hong Kong au nevoie, pentru a trece podul, de un permis special. Regulile de circulație se schimbă pe pod, în zonele apartinând Hong Kong și Macao – circulația efectuându-se pe partea stângă, iar în zonele aparținând Chinei – pe partea dreaptă.
Criticii proiectului susţin că în Hong Kong cererea pentru acest sistem de transport este redusă, iar calea ferată şi podul Shenzhen-Zhongshan, ce va fi terminat în 2024 va reduce traficul în zonă cu 25% în 20 de ani. Iar unii văd podul drept un instrument al Guvernului chinez de a-şi spori influenţa in Hong Kong, ce are un sistem judiciar independent şi o legislatură semi-democratică.
Sursa: Mediafax
World s longest sea bridge: Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge is ready for launch pic.twitter.com/Ditk9pz9IA
— China Xinhua News (@XHNews) 22 octombrie 2018
All eyes are on the 55-km Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge, the world s longest sea bridge, which is scheduled to open tomorrow! #AmazingChina #HZMB pic.twitter.com/KYtOY4Xe8s
— People s Daily,China (@PDChina) 23 octombrie 2018
China will open the world s longest sea bridge on Wednesday, linking Hong Kong, Macau and mainland China. pic.twitter.com/0QSDViSfE1
— Al Jazeera English (@AJEnglish) 22 octombrie 2018
Citiți principiile noastre de moderare aici!