„Europa trebuie să facă faţă unei lumi aşa cum este ea”, a afirmat von der Leyen într-un discurs în faţa ambasadorilor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles.
Uniunea Europeană trebuie „să ia decizii în afara oricărei emoţii sau nostalgii pentru o lume apusă, ci mai degrabă cu o judecată calculată cu privire la ceea ce este în interesul nostru”, a subliniat ea, recunoscând că unii ar putea „să nu iubească această nouă realitate mai dură, bazată mai mult pe ‘a da şi a lua’”.
Preşedintele american, Donald Trump, a bulversat agenda internaţională ameninţând cu taxe vamale mai multe ţări, printre care cele ale Uniunii Europene. El a evocat, de asemenea, posibilitatea de a anexa Groenlanda, aflată sub suveranitatea Danemarcei, ţară membră a NATO şi UE.
În acest context, „trebuie să ne angajăm şi va trebui, fără îndoială, să ne angajăm în negocieri dificile, inclusiv cu vechi parteneri”, a dat asigurări preşedinta Comisiei Europene. „Vom fi gata pentru negocieri dificile dacă va fi necesar”, a continuat Ursula von der Leyen.
Iar Europa trebuie să transmită acest mesaj partenerilor săi: „Dacă există beneficii reciproce, noi suntem gata să ne angajăm alături de voi”, a mai spus ea.
Liderii celor 27 de state membre, reuniţi luni la Bruxelles, l-au avertizat pe Donald Trump că sunt gata să reacţioneze în caz de impunere a unor taxe vamale la exporturile lor spre SUA.
„Însă este, de asemenea, important să menţinem un bun echilibru”, pentru a evita un război comercial, „care nu este în interesul nimănui”, a precizat von der Leyen.
Potrivit preşedintei Comisiei Europene, prima prioritate a executivului UE este de a lucra asupra numeroaselor domenii în care interesele UE şi SUA converg, precum lanţurile de aprovizionare critice şi tehnologiile emergente.
La rândul său, comisarul UE pentru comerţ, Maros Sefcovic, a declarat marţi că Uniunea Europeană trebuie să se angajeze cât mai repede în discuţii cu privire la taxele planificate de Donald Trump. Înainte de o reuniune a miniştrilor UE pentru discuţii asupra comerţului şi competitivităţii UE, Sefcovic a spus că doreşte un angajament timpuriu şi că aşteaptă confirmarea numirii lui Howard Lutnick în funcţia de secretar de stat pentru comerţ în administraţia lui Trump.
„Suntem gata să ne angajăm imediat şi sperăm că prin acest angajament timpuriu să putem evita măsurile care ar tulbura grav cea mai importantă relaţie comercială şi de investiţii de pe această planetă”, a declarat Sefcovic.
Oficiali ai UE au spus că până acum contactele cu administraţia Trump au fost limitate, precizând că persoanele numite de Trump în funcţii de top nu sunt abilitate să discute cu omologii lor străini până când nu vor fi confirmaţi în posturile lor. Von der Leyen şi Trump nu au purtat nicio discuţie după învestirea preşedintelui american.
Ministrul de externe al Luxemburgului, Xavier Bettel, care fusese premier în timpul primului mandat al lui Trump, a spus că UE trebuie să fie unită şi puternică, şi să nu înceapă negocierile cu concesii.
„Acesta nu este bazarul din Marrakech. Noi nu oferim. Noi ascultăm, noi facem schimb, noi spunem lucruri. Nu oferim”, a declarat Bettel.
Ministrul irlandez al comerţului, Peter Burke, a declarat la rândul său că nu este util în acest moment să se facă oferte.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XUE era un spatiu ce promitea PACE, bunastare si prosperitate statelor membru.
Daca aceste promisiuni vor fi incalcate fragrant, nu vad niciun motiv ca existenta UE sa continue.
Cred ca in momentul in care SUA va atenta la Groenlanda si cand Germania se va retrage din UE, UE se va desfiinta.
Momentul este foarte aproape din pacate.
La noi democratia pare in coma, drepturile cetanilor calcate in picioare… deci totul e sumbru.