Rusia a trimis în această săptămână o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că livrările de arme ale SUA şi NATO către Ucraina trebuie să înceteze, altfel vor fi „consecinţe imprevizibile”.
Nota diplomatică, a cărei copie a ajuns şi la The Washington Post, a sosit în momentul în care preşedintele Biden a aprobat creşterea numărului de arme furnizate Ucrainei într-un pachet în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv obuze de 155 mm – piese de artilerie cu rază lungă, drone de apărare de coastă şi vehicule blindate, precum şi arme portabile suplimentare antiaeriene şi antitanc şi milioane de cartuşe de muniţie.
Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportarea către Ucraina de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, inclusiv transportarea de lansatoare slovace S-300 din epoca sovietică de fabricaţie rusă cu care forţele ucrainene sunt deja antrenate.
Statele Unite vor instala un sistem de rachete Patriot în Slovacia.
Livrarea armelor, despre care oficialii americani au spus că va ajunge în câteva zile în primul val, se desfăşoară ca urmare unui apel urgent făcut către Biden din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece există informaţii că forţele ruse se mobilizează pentru un nou atac major asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei şi de-a lungul fâşiei de coastă care leagă Crimeea ocupată de ruşi în sud.
Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a ţării, inclusiv din jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor umilitoare mulţumită armatei ucrainene şi ale forţelor de rezistenţă locale.
„Ceea ce ruşii ne spun în mod privat este exact ceea ce am spus lumii în mod public – că cantitatea masivă de asistenţă pe care am oferit-o partenerilor noştri ucraineni se dovedeşte extraordinar de eficientă”, a spus un oficial înalt al administraţiei, care a vorbit sub anonimat.
Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conţinutul notei diplomatice de două pagini sau orice răspuns al SUA.
Experţii din Rusia au sugerat că Moscova, care a etichetat convoaiele de arme care vin în ţară drept ţinte militare legitime, dar nu le-a atacat până acum, s-ar putea pregăti să facă acest lucru.
„Au vizat depozitele de aprovizionare din Ucraina care conţineau aceste provizii”, a declarat George Beebe, fost director de analiză a Rusiei la CIA şi consilier pentru Rusia al fostului vicepreşedinte Dick Cheney.
„Adevărata întrebare este dacă depăşesc încercarea de a ţinti [armele] pe teritoriul ucrainean, încearcă să lovească ei înşişi convoaiele de aprovizionare şi poate ţările NATO de la periferia ucrainei” care servesc drept puncte de transfer pentru proviziile americane.
Dacă forţele ruse se împotmolesc în următoarea fază a războiului, aşa cum au făcut-o în prima, „atunci cred că şansele ca Rusia să ţintească convoaiele de aprovizionare NATO pe teritoriul NATO cresc considerabil”, a spus Beebe.
„A existat o presupunere din partea multora dintre noi în Occident că am putea furniza ucrainenii într-adevăr fără limite şi să nu suportăm riscuri semnificative de represalii din partea Rusiei”, a spus el. „Cred că ruşii vor să trimită un mesaj aici că nu este adevărat”.
Nota diplomatică a fost datată marţi, când s-a scurs pentru prima dată vestea despre noul pachet de arme care a adus suma totală a ajutorului militar american acordat Ucrainei de la invazia din 24 februarie la 3,2 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Documentul, intitulat „Cu privire la preocupările Rusiei în contextul livrărilor masive de arme şi echipamente militare către regimul de la Kiev”, scris în rusă, cu traducere furnizată, a fost transmis Departamentului de Stat de Ambasada Rusiei la Washington.
Ambasada Rusiei nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Printre elementele pe care Rusia le-a identificat drept „cele mai sensibile” au fost „lansatoarele de rachete multiple”, deşi nu se crede că Statele Unite şi aliaţii săi NATO au furnizat acest tip de arme Ucrainei. Rusia i-a acuzat pe aliaţi că au încălcat „principiile riguroase” care guvernează transferul de arme în zonele de conflict şi că nu sunt atenţi la „riscul ca armele de înaltă precizie să cadă în mâinile naţionaliştilor radicali, extremiştilor şi forţelor bandiţilor din Ucraina”.
Rusia a mai acuzat NATO că încearcă să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a „abandona” negocierile pulverulente, şi până acum nereuşite, cu Rusia „pentru a continua vărsarea de sânge”.
„Solicităm Statelor Unite şi aliaţilor săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională”, se arată în nota.
Andrew Weiss, fost director al Consiliului Naţional de Securitate pentru afaceri ruse, ucrainene şi eurasiatice, şi acum vicepreşedinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace, a amintit că preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs din dimineaţa din februarie în care a început invazia, a avertizat că naţiunile occidentale s-ar confrunta cu „consecinţe mai mari decât toate cele pe care le-aţi confruntat în istorie” dacă s-ar implica în conflict.
Atenţia la acea vreme s-a concentrat asupra reamintirii lui Putin că Rusia deţine un arsenal nuclear puternic, a spus Weiss, dar a fost şi „un avertisment foarte explicit cu privire la trimiterea de arme într-o zonă de conflict”. După ce a tras o linie roşie, a întrebat el, sunt ruşii „acum înclinaţi să susţină asta?”
Un astfel de atac ar fi „o mişcare de escaladare foarte importantă, în primul rând pentru că reprezintă o ameninţare pentru Occident dacă nu sunt capabili să menţină aprovizionarea în Ucraina, ceea ce, prin extensie, ar putea diminua capacitatea Ucrainei de autoapărare”. Acest risc „nu ar trebui minimizat”, a spus el, subliniind riscul suplimentar ca o încercare de a lovi un convoi în interiorul Ucrainei ar putea lovi din greşeală, peste graniţa, teritoriul NATO.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XNo acuma-i bai. Tremura SUA de frica Rusiei :))))
-
Tremura, dar nu de frica. Are orgasm. Juiseaza!
-
criminalul blond si psihopatii sai sunt, acum,turbati de nervi din cauza ca ucrainienii le spulbera “mareata” krasnaia armiya(shit)
-
Crezi tu.
sua v-a luptă până la ultimul ucrainian, dacă trebuie.
Cineva vrea cu hotarire un razboi intre NATO si Rusia. Toata lumea se isterizeaza, se face prea multa propaganda pe aceasta tema exact asa cum s-a facut si cu pandemia. Toti vor pace, dar trimit armament , munitie si mercenari in Ucraina. In felul acesta, conflictul din Ucraina va dura atit timp, pina la izbucnirea unui nou razboi mondial.
Americanii vorbesc de “înfrângere umilitoare”?.Ei care in 20 de ani nu au reușit să înfrângă niște crescători de capre din Afganistan?
-
Floraine…stai jos,esti praf
-
Ba, chiar are dreptate Florian.
-
Și de ce ar fi praf, i-au învins?
-
-
Uita-te la prietenii tai mujici ce “talent” la victorii au. Ilar
-
50 de zile nu-s 20 de ani.
-