“Xi Jinping a subliniat că istoria ne învaţă că China şi SUA vor beneficia de pe urma cooperării şi vor suferi ca urmare a confruntării. O relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă (…) întruneşte interesele reciproce ale ambelor ţări şi aşteptările comunităţii internaţionale”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhua.
În timpul apelului telefonic, Xi a cerut ca ambele părţi să-şi “consolideze dialogul şi comunicarea” şi să-şi “gestioneze diferendele aşa cum se cuvine”.
“Sperăm că ambele părţi vor apăra principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării reciproc avantajoase”, a transmis preşedintele chinez, care a pledat pentru “găsirea modului potrivit pentru ca China şi Statele Unite să se înţeleagă în această nouă eră”.
O relaţie bună între Beijing şi Washington “va aduce beneficii atât ambelor ţări, cât şi lumii”, a subliniat Xi.
Xinhua a mai relatat că şi vicepreşedintele chinez, Han Zheng, l-a felicitat pe vicepreşedintele ales al Statelor Unite, J.D. Vance, fără a oferi alte detalii.
China şi Statele Unite, principalele economii ale lumii, menţin legături comerciale şi diplomatice extinse, iar Beijingul a subliniat în mai multe rânduri importanţa unui dialog constructiv şi a evitării confruntărilor care să-i afecteze pe cetăţeni, deşi tensiunile dintre cele două puteri au fost constante ani la rând.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat sever în timpul primului mandat al lui Trump, între anii 2017-2021, pe fondul a numeroase diferende comerciale, diplomatice sau tehnologice. În 2018, după preluarea mandatului, Trump a impus mai multe runde de tarife asupra produselor chineze în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari anual, aproximativ trei sferturi din exporturile gigantului asiatic, la care Beijingul a răspuns cu represalii asupra exporturilor americane.
În actuala campanie, republicanul a declarat că va aplica cote de până la 60% mărfurilor chinezeşti care intră în SUA, ceea ce anunţă mai multe tensiuni comerciale între cele două mari economii ale lumii. Dacă va fi implementată, această propunere ar putea aduce afacerilor chineze pierderi de 500 de miliarde de dolari, a calculat PineBridge Investments, citată de AFP.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPutin se simte acum precum o amantă trădată…mare prieten tov Xi 😂
-
Cum se simte o amanta tradata?
-
Ca tine
-
Precum Putin și matale…😉
-
-
mă omule tu ai citit ce a declarat XI? in caz ca cineva ataca Rusia chinezii il vor scufunda in ocean
-
Mai ales daca atac Rusia de pe uscat…
-
O fi spus-o în chineză și tu ai priceput fără traducător sau o fi spus-o precum Trump pe cea cu telefonul și încheierea războiului în 24 de ore. Matale ești atât de zevzec încât iei literal ce zic ăștia 😂
-
Sa pornit Chinezu la felicitat
SUA are o datorie de 800 de miliarde la China, asta inseamna ca lunar SUA plateste dobanda Chinei, bani din care China isi face o armata puternica si o tara stabila si prospera.
Relatia asta stabila, sanatoasa si durabila este cea dintre un piton si victima lui. SUA va fi sugrumata incetul cu incetul.
-
Nu pare că ai înțeles cum funcționează situația în plan macroeconomic și nici cum funcționează economia Chinei. E atât de “prosperă” economia Chinei încât PIB/loc (2023) a fost 12,6 mii USD, față de SUA unde a fost 81,6 mii USD. Dar tu dă-i înainte cu delirul sino-rus 😁
-
Dragul meu, situatia USA se vede din spatiu cosmic (sâc!) dar tu esti orb si traiesti in lumea ta.
35 trilioane de cocos datorie externa, datorie care nu va putea fi nici macar matematic platita vreodata.
Cred ca te faci ca nu intelegi.
Dedolarizare, multipolaritate, indobitocirea obezilor nemernicani = prabusire.-
Dumneata crezi în basme și bazaconii povestite la o vodcă mică (sau mai mare). Îți recomand să citești micro și macroeconomie și geopolitică, poate vei înțelege că lumea nu e în alb și negru cum o descriu rușii dumitale
-
Bună asta. Individul nu-i în stare să priceapă nici Capra cu trei iezi, dacă ar citi-o, ce macroeconomie 😂
-
-
Matale clar nu pricepi mare lucru în ceea ce privește macroeconomia. Nu datoria contează, ci balanța externă. SUA are debitorii săi, precum majoritatea statelor, tocmai de aceea deficitul balanței externe e sub 1%. PIB/loc în SUA e de 6,5 ori mai mare decât cel din China, atât de “prost” merge economia SUA 😁. Dar nu mă aștept să înțelegi.
-
-