Lima. Într-un discurs citat de televiziunea de stat chineză CCTV, în timpul unei sesiuni cu uşile închise a liderilor APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), Xi Jinping s-a referit la provocări precum geopolitica, unilateralismul şi protecţionismul în creştere.
„Trebuie să ne unim şi să cooperăm”, a adăugat el despre cele 21 de ţări membre ale APEC, cu puţin timp înainte de sfârşitul summitului şi cu câteva ore înainte de o întâlnire programată cu preşedintele american Joe Biden.
Într-un discurs difuzat cu o zi înainte de agenţia de ştiri Xinhua, Xi Jinping avertizase deja „împotriva creşterii unilateralismului şi protecţionismului”, atrăgând atenţia că lumea „a intrat într-o nouă perioadă de turbulenţe şi transformări”.
Aceste observaţii, precum şi întâlnirea bilaterală planificată cu Joe Biden, survin într-un context de incertitudine, remarcat de mai mulţi participanţi la summitul APEC, în perspectiva viitoarei reveniri a lui Donald Trump la preşedinţia SUA.
Preşedintele republican ales, care în timpul mandatului său anterior (2017-2021) s-a angajat într-o confruntare comercială directă cu China, a ameninţat în timpul campaniei electorale cu tarife de 60% pentru produsele chinezeşti care sosesc în Statele Unite. De asemenea, s-a înconjurat de consilieri a căror prezenţă sugerează o preşedinţie ofensivă împotriva Chinei.
În discursul său citat de Xinhua vineri, Xi Jinping a spus că orice încercare de a reduce interdependenţa economică globală ar fi un regres. Şi a promis să urmărească politici de liberalizare economică menite să deschidă şi mai mult uşa (Chinei) către lume.
APEC reuneşte 21 de ţări care reprezintă 60% din PIB-ul mondial. Înfiinţată în 1989, îşi propune să promoveze creşterea economică, cooperarea şi investiţiile în regiunea Pacificului. Pe lângă China şi Statele Unite, printre membrii săi se numără Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Chile, Canada, Australia, Mexic şi Rusia.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLucifer folosesc omul ăsta pentru războaie
“Xi Jinping a spus că orice încercare de a reduce interdependenţa economică globală ar fi un regres.” Ciolovecii care il sustin pe Xi, nu inteleg cum merg lucrurile in China, ca globalizarea atat de blamata este esentiala pentru China si, de fapt, pentru intreaga omenire. Altfel avem exemplul Coreii de Nord, o tara inchisa intre granite…
Se referă cumva și la protecționismul chinez manifest prin subvenții de stat care subminează piața liberă? A se vedea situația EV-urilor pe piața europeană.
Cum de a ratat Cetatean articolul ăsta, ca să facă apologia Chinei și a BRICS. La fel ca și zevzecul blocat în datoriile SUA față de China. Numai “experți” printre zevzecii putiniști.