Aproximativ 50 de persoane au fost ucise şi aproape 300 au fost rănite în violenţele care au izbucnit joi în Ciad. Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere o tranziţie mai rapidă la un regim democratic.
Premierul Saleh Kebzabo, care a anunţat bilanţul victimelor în cadrul unei conferinţe de presă, a descris protestul ca fiind o insurecţie armată.
Totuşi, grupurile pentru drepturile omului au declarat că au fost masacraţi civili neînarmaţi.
Naţiunea condusă de militari se află în criză de la moartea, în aprilie 2021, a preşedintelui Idriss Deby, care a condus cu o mână de fier timp de trei decenii.
Fiul său, Mahamat Idriss Deby, a preluat puterea imediat după aceea şi a promis iniţial o tranziţie de 18 luni până la alegeri, dar la 1 octombrie a anunţat că acestea vor fi amânate cu doi ani.
Grupurile de opoziţie şi ale societăţii civile au organizat proteste joi, pentru a marca sfârşitul perioadei de tranziţie de 18 luni convenite iniţial. Guvernul le-a interzis, invocând motive de securitate.
Dar demonstranţii s-au adunat, au făcut baricade pe drumuri şi au incendiat sediul partidului noului prim-ministru.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o revoltă populară înarmată pentru a prelua puterea prin forţă, iar cei responsabili de aceste violenţe vor ajunge în faţa justiţiei”, a declarat Kebzabo, un fost opozant al regimului lui Deby, care a fost numit săptămâna trecută prim-ministru al unui nou „guvern de uniune”.
„Demonstranţii aveau arme de foc şi sunt consideraţi rebeli. Forţele de securitate au răspuns doar în legitimă apărare”, a adăugat Kebzabo, potrivit Reuters.
Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului şi organizaţiile sale partenere din Ciad susţin că protestele au fost reprimate violent de către forţele de securitate şi că au fost raportate cazuri de focuri de armă, tortură şi arestări arbitrare.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!