Ucraina. „Asta este ceea ce aş aborda cu preşedintele Trump: nu doar cum să punem capăt războiului, ci şi cum să garantăm o securitate durabilă, o cooperare economică puternică şi un viitor în care Ucraina să fie un partener strategic principal al Statelor Unite”, a scris Zelenski pe reţeaua socială X, după ce Trump a anunţat vineri că ei ar putea avea săptămâna viitoare o întâlnire la Washington.
În acelaşi mesaj, preşedintele ucrainean a susţinut că unul dintre obiectivele Rusiei în acest război este de a obţine controlul asupra resurselor minerale abundente ale Ucrainei, care sunt esenţiale în fabricarea armelor moderne, precum rachete, drone şi alte tehnologii.
„Dacă nu acţionăm acum, aceste resurse nu vor fi folosite doar împotriva Ucrainei, ci ar putea fi folosite în cele din urmă împotriva SUA şi împotriva Europei”, a încercat el să convingă.
Regiunile Doneţk şi Zaporojie, situate în estul Ucrainei şi parţial ocupate de armata rusă, deţin rezerve vaste de minereuri rare, în timp ce regiunea centrală Dnipropetrovsk, unde trupele ruse nu au ajuns, dar se apropie de ea, are zăcăminte masive”de minereuri feroase, iar tot în partea centrală a Ucrainei există cele mai mari rezerve de titan din Europa, mai afirmă Zelenski. În plus, Ucraina are şi cele mai mari rezerve de uraniu de pe continent, a mai susţinut preşedintele ucrainean.
„Le-am spus partenerilor noştri americani: investiţi în Ucraina! Aduceţi-vă aici companiile! Colaboraţi cu noi, să dezvoltăm împreună aceste resurse!”, a insistat Zelenski.
El s-a referit, de asemenea, la capacitatea Ucrainei de producere a energiei nucleare şi la industria cărbunelui, în special exploatarea zăcămintelor de antracit în regiunile Doneţk şi Lugansk, care sunt parţial ocupate de armata rusă.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a susţinut că eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei, odată ce se va fi încheiat războiul, vor reprezenta o oportunitate economică masivă de care ar putea beneficia inclusiv marile companii americane.
Însă Zelenski subliniat că este esenţial ca Trump să discute mai întâi cu el înaintea unei eventuale întrevederi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, altfel ar fi nedrept, întrucât în opinia sa acest lucru ar însemna că se decide viitorul Ucrainei fără participarea ucrainenilor.
„Orice fel de negocieri reale trebuie să înceapă cu Ucraina şi mai întâi aliaţii săi să-şi armonizeze poziţiile. Abia apoi se poate discuta cu agresorul” rus, a indicat Zelenski. În acest sens, o vizită a lui Trump la Kiev ar fi un pas important şi necesar, a completat preşedintele ucrainean.
Donald Trump a anunţat vineri că are în vedere pentru săptămâna viitoare o întâlnire la Casa Albă cu Zelenski şi, de asemenea, o discuţie telefonică cu Putin, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina. „Probabil mă voi întâlni cu preşedintele Zelenski săptămâna viitoare şi, de asemenea, voi vorbi cu preşedintele Putin. Aş dori ca acest război să se încheie”, a spus Trump în faţa presei în Biroul Oval. El şi trimisul său special pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, au spus amândoi că lucrează la un plan menit să conducă la un acord pentru a pune capăt luptelor în Ucraina, fără a oferi vreun detaliu concret.
Trump a declarat luni că doreşte o garanţie asupra minereurilor rare din Ucraina în schimbul continuării ajutorului american pentru această ţară. „Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina în care să aducă pământurile rare şi alte lucruri în schimbul a ceea ce le oferim”, a afirmat el tot în faţa presei, fără a spune ceva concret despre ce ar oferi Kievului în schimbul exploatării acestor minereuri, precum titanul, litiul sau grafitul, resurse strategice cu utilizări în tehnologii precum cele ale semiconductorilor şi vehiculelor electrice.
Zelenski s-a declarat anterior de mai multe ori dispus să ofere Statelor Unite aceste minereuri din care Ucraina dispune de rezerve considerabile, dar o parte se află în teritoriile ocupate de armata rusă. Circa 70% din aceste rezerve sunt concentrate în regiunile Dnipropetrovsk, Doneţk şi Lugansk, cele două din urmă fiind parţial controlate de armata rusă.
Ministerul rus de Externe a transmis joi că Statele Unite trebuie să-şi formuleze politica privind încheierea conflictului din Ucraina, urmând ca după această clarificare Moscova să-şi poată fundamenta propria poziţie în funcţie de acţiunile specifice ale Washingtonului, potrivit unei declaraţii date de purtătoarea de cuvânt a acestui minister, Maria Zaharova.
Cât despre resursele minerale ucrainene, „aparent, preşedintele american a văzut că Kievul este dispus să vândă Ucraina doar pentru a menţine ajutorul financiar şi militar american şi a decis să abordeze acest conflict dintr-un punct de vedere comercial”, a apreciat Zaharova. „Cu ajutorul regimului corupt de la Kiev, ei au reuşit să pună mâna mai ales pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile fertile, fără prea mare efort. Acum, odată ce au obţinut acest sol fertil, sponsorii regimului de la Kiev caută ce a mai rămas pe acolo. De data aceasta, se îndreaptă spre ce este sub pământ”, a mai comentat reprezentanta Ministerului rus de Externe.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCica ”Parteneri americani” . Tot comedie face si acuma.
…si uite asa mulge America Ucraina nu rusii.
Zelenski nu vei negocia nimic cu Trump ci vei da tot ce vrea el adică toate bogățiile Ucrainei care se vor împărții între americani și rușii iar UE care a pompat și ea miliarde de euro va rămâne cu buzele umflate.
Trump a și afirmat că în schimbul ajutorului primit până acum toate bogățiile Ucrainei îi revin iar ce va fi de reconstruit pe bani ucrainienilor o vor face firmele americane.
Asta înseamnă om de afaceri nu păpușarul lui Soros din UE cumpărați cu bani americanilor prin USAID.
Noi români am ales iar tabăra greșită și se vede că am ieșit din calculul americanilor deoarece noul șef al Pentagonului vine pentru prima dată în Europa să inspecteze trupele și în România nu vine, adică partenerul nostru strategic ne ocolește.
Politica noastră externă sub Iohanis a ajuns la pământ fiind doar o colonie care nu emite pretenții.
-
Ai rostogolit o serie de stereotipuri și acum ești mândru de “expertiza” ta politică…
-
Pe cand pe tine, te paste somajul🤣🤣🤣Sigur, tu schimbi usor tabara.
-
Presedintii Trump si Putin au avut recent o lunga convorbire telefonica. Similitudine cu pactul Ribbentrop – Molotov, dar prada nu este Polonia, ci Ucraina. Deci, dorinta d-lui Zelensky, de vorbi primul cu presedintele american (ca sa prezinte momeala economica, prin cedarea bogatiilor tarii sale) este deja tardiva. Cum era de asteptat, saptamana viitoare hotararile celor doi presedinti vor fi prezentate la conferinta de la Munchen de catre vice-presedintele SUA. Deci, se va pune punct. Primul pas – incetarea focului, apoi noi alegeri prezidentiale in Ucraina si, in final, se va semna acordul de pace de catre noua conducere in data de 8 mai (9mai), simbolic, la o data ce va coincide cu terminarea (in Europa) a cel de-al doile razboi mondial.