Ucraina. „Am stabilit drept obiectiv ca în noiembrie să avem pregătit un plan complet”, a spus preşedintele ucrainean la o conferinţă de presă la Kiev, după ce a revenit din vizita în SUA, unde a participat la summitul aniversar al NATO.
Primul summit pentru pace, desfăşurat la jumătatea lunii iunie în Elveţia, a avut ca obiectiv obţinerea de către Kiev a unui sprijin internaţional cât mai larg pentru „formula de pace” enunţată de preşedintele Zelenski în toamna anului 2022, un document în zece puncte care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, puncte respinse de Moscova, care a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
La solicitarea Kievului, Rusia nu a fost invitată la conferinţa care a avut loc în Elveţia, iar China a refuzat să participe, în condiţiile absenţei Rusiei. Respectiva reuniune, descrisă de Moscova drept inutilă în lipsa ei, s-a încheiat cu o declaraţie finală ce menţionează că dialogul între toate părţile şi respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei reprezintă calea de urmat pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia, solicitând totodată măsuri umanitare şi pentru asigurarea securităţii alimentare şi a centralelor nucleare. Declaraţia a fost semnată de 78 din cele 92 de state participante şi de instituţii europene, dar mai multe puteri emergente au refuzat să o semneze, printre acestea numărându-se Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Africa de Sud.
Între timp, Zelenski a anunţat pe 28 iunie că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului. „Avem numeroşi răniţi şi morţi pe câmpul de luptă şi printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace”, a declarat el.
Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la summitul la care ar urma să fie prezentat noul plan de pace al lui Zelenski. Însă un viceministru rus de externe a declarat joia trecută că Rusia nu va participa la o asemenea reuniune, în condiţiile în care aceasta s-ar concentra din nou exclusiv pe propunerile lui Volodimir Zelenski, în timp ce alte iniţiative de pace ar fi ignorate. Totuşi, Kremlinul nu a fost la fel de categoric, afirmând că nu există niciun conţinut precis în ideea referitoare la un astfel de summit.
Circa 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul să se înceapă negocierea încheierii războiului cu Rusia, faţă de 35% care sunt împotriva acestor negocieri şi 21% care nu şi-au format o opinie pe acest subiect, potrivit unui sondaj comandat de publicaţia ucraineană ZN şi publicat luni, relatează agenţia EFE. Într-un sondaj similar din mai 2023, numai 23% dintre ucrainenii intervievaţi erau favorabili negocierilor de pace cu Rusia.
Totuşi, 51% dintre ucrainenii chestionaţi consideră că revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991 – care includ peninsula Crimeea şi toate celelalte teritorii ocupate de Rusia – trebuie să fie o condiţie esenţială pentru orice acord de pace cu Rusia, iar 83% resping o soluţie negociată în termenii propuşi de preşedintele rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător încetării focului şi reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCe pace? Acuma cand rusii sunt terminati si nu mai au soldati, munitie, carburant, etc? La lupta, lasati pacea ca s-a investit mult in voi.
-
Strigă în rusă arădene, să te audă tovarășii tăi de la Moscova să-ți trimită plata în ruble cat mai rapid
-
Te mănâncă ciolovecule. Fuga la dansatoru la bară si lupta acolo și nu mai lătra pe aici.
-
Ziceai pe undeva ”macar acolo este democratie, poti alege intre…” Asa o fi in sua. Dar circarul asta cum si-a propus? Singur? La voi nu este democratie? Restul nu trebuie sa isi propuna? Băăă rusalaule, jet acasa ca ne plictisesti. De fapt, daca ar pleca cococodoblegu, 80 la suta dintre postaci ar disparea…
-
Lasa, Dorule, ciolovecii in pace. Ca se aduna buluc, te coboara la nivelul lor ‘telectual de bodega si te bat cu experienta lor de vegetale cu picioare.
-
Te ridica
-
Nu stiu ce ti se ridica tie, dar sigur nu IQ-ul.
-
-
-
Rusii apara interesele romanilor din Ucraina.
-
Stimate domnule, Rusia nu apără nici măcar interesele propriilor cetățeni ruși. Rusia nu a uitat că a fost cândva un imperiu, iar România și estul Europei au fost sub ocupația rusă
-
-
-
mai bine sa isi dea demisia si sa se faca alegeri libere
-
aiurea
vorbesti sa nu taci
armata Ucrainei e mic copil față de colosul rusesc
Destul de optimist acest Zelenski;problema se pune oare in noiembrie va mai exista Ucraina,care sa inceapa negocieri cu criminalul Putin.
-
De doi ani va tot chinuiti orcalailor sa cuceriti Ucraina, marea amrata rosie cu pantaloni maro, care a cucerit Kievul in trei zile, de peste doi ani… Poate ca trebuia sa invadati Botswana si ati fi avut mai mult succes, iar totodata ati fi fost platiti in moneda nationala a acelei tari, dupa cum meritati.
-
Esti in romania nu acasa
-
România se scrie cu majuscule, rusnacule.
-
-
Dispari, si va fi pace. Vine Trump, si o sa-i taie macaroana.
Este un război foarte lung, nu vă mai faceți iluzii.. Romania deși ar fi ușor de atras în capcana tentațiilor, cu Bucovina .. etc, va fi dreaptă în fața istoriei.
Deja bolnavii ge + 7 au căzut de acord ca în 2025 sa mai împrumute tara aia din fosta federație rusă cu 45 miliarde de euro, asa ca sa știți cam cât mai durează înțelegerea între bolnavii pământului.