”În aceste luni în care întreaga lume a fost copleşită de un virus ce a adus durere, moarte, suferinţă şi tulburări, câte mâini întinse am putut vedea!”, a apreciat papa într-un mesaj publicat pentru Ziua Mondială a Săracilor, marcată la 15 noiembrie.
Aducând încă o dată un omagiu medicilor, infirmierelor, farmaciştilor, voluntarilor sau preoţilor care s-au aflat în prima linie cu riscul vieţii lor în timpul pandemiei, Papa a declarat că aceştia ”au sfidat riscul de contaminare şi teama pentru a oferi sprijin şi alinare”. O generozitate aflată în opoziţie cu ”cei care îşi ţin mâinile în buzunare şi nu se lasă mişcaţi de sărăcie, la care sunt adesea complici”, a adăugat papa.
”Indiferenţa şi cinismul sunt hrana lor zilnică”, a spus papa evocând ”mâinile întinse care ating tastele de computer pentru a transfera bani dintr-o parte a lumii în alta, asigurând bogăţia unei elite şi sărăcia grea mulţimilor ori falimentul unor naţiuni întregi”, sau ”mâinile întinse pentru a acumula bani prin vânzarea de arme pe care alte mâini, chiar şi ale copiilor, care le vor folosi pentru a semăna moartea şi sărăcia”. În acest sens, suveranul pontif i-a pus laolaltă pe traficanţii de droguri care trăiesc în lux, pe cei corupţi sau pe legiuitorii care nu aplică legile pe care ei înşişi le stabilesc.
Pe de altă parte, ”generozitatea faţă de cei săraci” constituie ”condiţia unei vieţi omeneşti depline”, a subliniat papa îndemnând ”comunitatea creştină să se implice în această experienţă” în faţa ”strigătului tăcut al multor săraci”.
Papa a abordat pe larg în mesajul său tulburările cauzate de intrarea în izolare a jumătate din populaţia planetei. ”Această pandemie a venit pe neaşteptate şi ne-a prins nepregătiţi, lăsând un profund sentiment de dezorientare şi de neputinţă”, a spus el.
”Acest moment pe care îl trăim a pus în criză multe certitudini. Ne simţim mai săraci şi mai slabi deoarece am experimentat sentimentul limitării şi al restricţionării libertăţii. Pierderea locului de muncă, a relaţiilor afective cele mai dragi, precum lipsa relaţiilor interpersonale obişnuite, au deschis brusc orizonturi pe care nu mai eram obişnuiţi să le observăm. Bogăţiile noastre spirituale şi materiale au fost puse sub semnul întrebării şi am descoperit că ne este frică. Închişi în liniştea caselor noastre, am redescoperit cât de importantă este simplitatea şi menţinerea privirii fixate asupra a ceea ce este esenţialul. Am dezvoltat nevoia unei noi fraternităţi, capabile de ajutor şi stimă reciprocă. Acesta este un moment favorabil pentru a simţi din nou că avem nevoie unul de celălalt, că avem o responsabilitate faţă de ceilalţi şi faţă de lume”, a concluzionat suveranul pontif.
Săptămâna aceasta, papa, care deţine totodată calitatea de episcop al Romei, a instituit un fond de un milion de euro, din partea Bisericii pentru muncitorii aflaţi în dificultate din capitala Italiei, în special cei afectaţi de pandemie, precum zilierii, stagiarii, lucrătorii cu posibilităţi ocazionale de muncă, antreprenorii cu mici afaceri şi liber profesioniştii.
Prin lansarea acestei ”alianţe pentru Roma”, papa a îndemnat cetăţenii şi instituţiile să se implice, în timp ce oraşul Roma şi regiunea au participat fiecare la acest fond în valoare de un milion de euro.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XAti înțeles crestini de forma bugetari??? ,caci doar așa ajung bani la ei ,la acești flamanzi dupa numarul baniilor ,nu dupa neprihanire..Ei va sfatuiesc dar tot ei nu fac ,ci ei colectioneaza din bani amărâtiilor !!
Bisericile tot timpul a fost o adunatura de hotomani, care cer bani … ce sa mai zicem de pocaiti unde dai fortat 10%
Bisericile s-au autointitulat ca fac legatura cu divinitatea fara nici o baza ci doar naivitatea oamenilor…
Si eu de maine o sa fiu trimisul lui mos craciun, asa ca dati-mi bani ca de craciun sa iesiti cuminti si sa primiti cadouri
Dumnezeu spune NU bisericilor si indramna oamenii catre credinta si bunatate… nu cu bani la schimb pt biserici deschide drumul catre rai.
-
In ce biserica dai fortat 10 % din venit ? are biserica acces direct la contul tau , sau cum procedeaza ?
Donule papa, ati dat dispozitii ca profitul Bancii Vaticanului sa se indrepte catre cei saraci si neajutorati ?! Fix pix…..bagati banii la ciorap si propagati lozinci…..dealtfel ca toti popii !
Ok. sa dea exemplu clar de marinimie si darnicie din fondurile bisericii Catolice , oamenii sunt satui de sloganuri si indemnuri seci , papalitatea a pus la bataie un milion de euro ? sau doar papalitatea a deschis un cont , cont in care s au adunat respectiva suma , donatiile venint se pare mai mult din partea oficialitatiilor locale si a populatiei , ca eu cam asta inteleg !!! cum biserica Ortodoxa se batea cu pumnul in piept ca a coordonat donarea anumitor fonduri banesti, aparatura sau alte materiale medicale , dar care in realitate erau donate de altii ( cinste lor ) iar biserica doar coordona respectivele donatii , ca pe urma sa apara ca principalul jucator in acest ,, amical,,
Singura afacere profitabila este biserica, la scurt timp dupa acest mesaj o sa.mi deschid si eu una.