Petru M. Haș lasă în urmă zece cărți de poezie scrise între 1969 și 2021. Unele dintre ele adevărate evenimente în poezia română de azi. I-am promis că la plecarea lui, dacă eu voi fi acela, nu-i voi scrie un necrolog, ci o scurtă, dreaptă, deloc encomiastică recenzie de carte. Chiar la aceasta, la „Lectura de apoi”. În ea Petru M. Haș adună cam toată bruma lui lirică, publicată rar, parcimonios și capricios în peste cinci decenii literare. Nu doar vremurile își au „meritul” lor nefast într-o asemenea operă restrânsă, ci, să recunoaștem, și natura însăși a poetului, măcinat de timpuriu de sentimentul inutilității tuturor lucrurilor, inclusiv al celor mai înalte.
Ceea ce caracterizează toată poezia lui Petru M. Haș este intensitatea, consecvența și ascuțimea ironiei ca instrument cinic de aruncare în derizoriu a oricărui lucru, stări, sentiment sau opțiune pe lumea aceasta: „arvunit sunt de-a binelea/ și mă ocolesc toate cele/ n-am de niciunele//să nu mint: creioane și hîrtie/ am și am/ ochi și urechi/ mâini și picioare// mai multe perechi// mare ești doamne și multe femei te iubesc!” (p. 28). Nimic nu-i scapă acestui cinic moral de acidul sarcasmului său. Multe poeme aruncă falsa scorțoșenie a retoricii vechi, fiind scrise cumva nud, dincolo de orice ironie sau mai degrabă dincoace de ea, miștocărește, totuși. În această categorie intră chiar poemul omonim al „Lecturii de apoi”: răsfoiește-mă,/ Doamne/ și pune-mă/ cu grijă la loc/ dar mai întâi de toate/ dă praful/ de pe mine/ cu palma ta divină/ sau dacă-ți stă la îndemână/ cu o cârpă/ sau cu ce poți” (p.180). Cartea se sfârșește cu câteva poeme recuperate din volumul de debut, „Dor negru” (1969) ținând de o vârstă lirică deplin juvenilă, de un expresionism candid, așa cum se scria în Clujul anilor 1967-1970 când poetul era student la filologia clujeană.
Poet temeinic instruit, ironic, sâcâitor pentru semeni, întotdeauna bine situat cultural Petru M. Haș a fost și este o valoare inconfundabilă în poezia română de azi.
Vasile Dan, Președintele Filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor din România
Trimite articolul
XDumnezeu să îl ierte! Un personaj boem al orașului s-a stins…