Arhitectul în vârstă de 87 de ani a construit peste 100 de clădiri dintre cele mai diverse, de la Palau Saint Jordi, ridicat în Barcelona, Spania, pentru ediția din 1992 a Jocurilor Olimpice, până la Museum of Contemporary Art din Los Angeles, SUA, prima sa comandă internațioală. În Japonia, printre cele mai celebre creații ale sale se numără Muzeul de artă Kitakyushu, inaugurat în 1974, și Primăria din Kamioka, construită în 1978.
În orașul său natal, Otai, se găsesc o parte dintre construcțiile sale de la începutul carierei, inclusiv o clinică și o bibliotecă.
“Isozaki este pionier în ceea ce privește înțelegerea faptului că nevoia de arhitectură este atât globală, cât și locală – că cele două forțe sunt parte a aceleiași provocări”, a declarat președintele juriului care a acordat premiul – considerat echivalentul distincției Nobel în arhitectură -, judecătorul american Stephen Breyer.
“De mulți ani, el a încercat să impună faptul că anumite zone din lume care au o lungă tradiție în ceea ce privește arhitectura nu sunt limitate la acea tradiție, ci ajută la răspândirea acelor tradiții în timp ce învață de la restul lumii”, a mai spus acesta.
Isozaki este considerat unul dintre primii arhitecți japonezi care au “absorbit” stilurile și influențele vestice și și-a petrecut mult timp călătorind și studiind. Interesul pentru diversitatea culturală i-a fost stârnit de influența americană în Japonia de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când țara sa era ocupată de trupele SUA. A fost interesat de tânăr de codurile estetice contrastante ale celor două țări.
L-a avut ca mentor pe Kenzo Tange, un arhitect premiat și el cu Pritzker, în 1987.
Isozaki este a 46-a persoană și al optulea arhitect japonez care primește premiul Pritzker.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!