Foarte multi milionari nu ezita sa scoata din cont sute de mii de dolari pentru caritate daca obtin ceva in schimb, informeaza „The Times”.
„Ca sa determini lumea sa doneze bani pentru un scop nobil trebuie sa pui in scena un adevarat „circ””, spune pianistul rus Evgeny Lebedev, un artist foarte apreciat, care a fost de curand gazda unui eveniment caritabil de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer din Rusia.
„Bogatii sunt mult deschisi la buzunare atunci cand se simt bine”, explica el. Evenimentul, a carui gazda a fost Lebedev, i-a avut printre invitati pe Madonna si Elle MacPherson, iar pentru a atrage astfel de vedete, organizatorii n-au precupetit nimic: caviar beluga, sampanie Cristal, concert live cu Black Eyed Peas si demonstratie de echitatie a unui regiment din cavaleria rusa.
O cina cu Gorbaciov sau un sarut de la Kate Moss
„Daca vrei sa strangi milioane trebuie sa le dai bogatilor acces la lucruri pe care nu le pot cumpara, in ciuda faptului ca au o avere foarte mare. O cina cu Gorbaciov sau Rooney, un sarut de la Kate Moss sau o noapte cu P Diddy sunt asfel de lucruri”, mai spune Lebedev.
Nici sotii Beckham, care au o fundatie caritabila, nu se dau inapoi de la nimic atunci cand trebuie sa-i convinga pe bogati sa-si usureze buzunarele.
La ultimul eveniment caritabil organizat de cei doi, costurile au depasit 500.000 de lire sterline poate si pentru ca si-au „tratat” invitatii cu Robbie Williams si James Brown. Misiunea s-a incheiat cu succes, deoarece Posh si David au strans doua milioane de lire sterline.
Afaceristul francez Arki Busson, fostul iubit al modelului Elle MacPherson, a avut peste 1.000 de invitati la ultimul sau eveniment (printre care Bob Geldof), carora le-a oferit cele mai sofisticate feluri de mancare, iar ca desert, un recital Elton John.
El a reusit sa doboare recordul sumelor stranse vreodata la o licitatie in scopuri caritabile: 18 milioane de lire sterline.
„Decorul s-a schimbat”
„Sunt foarte multi bani, la momentul actual, iar o parte din acestia merg catre caritate”, explica Henry Wyndham, presedintele celebrei case de licitatii, Sotheby’s. „Decorul s-a schimbat, si nu doar englezii sunt deschisi si generosi, ci si rusii, indienii sau irlandezii.
Un motiv important este si fiscalitatea, mult mai relaxata, din tarile respective”, explica Wyndham, care luna trecuta a strans 5,1 milioane de lire sterline la o licitatie in scopuri caritabile pentru NSPCC din Marea Britanie (Societatea nationala pentru prevenirea violentei impotriva copiilor).
Printre „obiectele” scoase la licitatie: un zbor cu elicopterul la Paris si o cina cu celebrul creator de moda Valentino.
Scopul scuza mijloacele
Dar ce s-a intamplat cu donatiile anonime? „Este mult mai bine sa-ti dezvalui identitatea. Castigi admiratie si este o foarte buna metoda de promovare”, spune o persoana din circuitul „caritabililor”, care insa prefera sa ramana anonima.
Pentru a obtine recunoasterea maxima insa, cel mai bine este sa ai propria fundatie de caritate, precum sotii Beckham, Elton John sau Arki Busson.
„Indiferent de motivele pentru care oamenii doneaza bani, este bine ca acest lucru se intampla. Scopul scuza, pana la urma, mijloacele”, conchide Printesa Dora Loewenstein, director executiv al NSPCC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!