Se schimbă hartă școlilor din municipiul Arad și se lansează noi provocări liceelor rămase în sistem. Pentru că numărul tot mai mic de elevi obligă pe mai marii învățământului și primăria să gîndească o nouă rețea școlară. În unele puncte, părerile celor două instituții coincid, în altele par a fi diametral opuse. Primele informații despre ceea ce va fi să fie au venit dinspre Inspectoratul Școlar Județean Arad iar primăria a lansat și ea pe piață propuneri de modificare a rețelei.
Cea mai interesantă este înființarea unui nou liceu în municipiu: un liceu de informatică care ar putea concura serios Colegiul Național „Moise Nicoară”, cel care deține în acest moment supremația în domeniul științelor reale. Un liceu care s-ar putea forma, susține șeful IȘJ, Claudius Mladin, din Gimnazială nr.5 și partea de învățământ teoretic din Liceul tehnologic „Iuliu Maniu”. O mică avanpremieră teritorială a avut deja loc prin mutarea unor clase primare de la Gimnazială 5 în clădirea liceului. De atunci se discuta deja de această variantă a unirii celor două pentru formarea unui nou liceu teoretic în Arad, dar proiectul pare să prindă contur abia acum. În ceea ce privește clasele tehnologice de la „Iuliu Maniu”, acestea s-ar putea muta la Liceul Tehnologic „Caius Iacob” acolo unde sunt aceleași specializări și mult spațiu neocupat. Ideea surâde și municipalității, edilul local Gheorghe Falcă declarând că de multă vreme a făcut această propunere și că o susține. Există mari șanse ca aceste proiect care pare să aibă susținerea tuturor celor implicați să prindă contur în anul școlar 2016-2017. Cei care protestează sunt însă profesorii din „Iuliu Maniu” care refuză această fragmentare a liceului. Claudius Mladin susține însă că marea frică de a rămâne fără ore este nejustificată.
Și tot în planul de viitor al IȘJ este formarea unor poli puternici ai învățământului profesional și tehnic. Școlile pe care se pariază în viitor sunt: Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, Liceul „Francisc Neuman”, Liceul Tehnologic „Caius Iacob”. „Nu este normal să avem mai multe școli cu aceleași specializări sau școli care se chinuie să își facă clasele. Trebuie să ne concentrăm pe acele școli care sunt în dezvoltare, în care se investește în baza materială. Numărul de elevi tot mai mic ne obligă să găsim soluții pentru viitor” susține Mladin.
Fiecare din școlile vizate în a fi integrate în alte licee sunt așteptate să vină cu soluții și propuneri. Se pune în discuție Liceul „Iuliu Moldovan” (fostul Forestier)și Liceul „Henri Coandă”.
Altă părere
Rămâne de văzut dacă și această viziune a inspectoratului va fi susținută de către municipalitate. Cel puțin la un punct mici disensiuni au fost deja consumate pe piață. E vorba despre Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” a cărui clădire o vede primăria potrivită pentru a găzdui și câteva clase de la Pedagogic, ceea ce a declanșat deja o replică a conducerii unității de învățămînt, redată în ziarul nostru. Cu siguranță discuțiile vor fi multe și, pe alocuri, tumultoase dar până la începutul lunii ianuarie când teoretic trebuie să fie gata proiectul rețelei școlare de anul viitor pentru a fi transmis primăriei, se va tranșa, cel puțin la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, soarta școlilor arădene în viitorul apropiat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!