Data de 2 august a fost declarată Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor. Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” aduce un omagiu acestui eveniment tragic din istorie.
În timpul ocupației naziste în Europa, aproximativ 500.000 de romi au fost exterminați în lagărele de concentrare din Holocaust.
„Fundația Social-Culturală a Romilor «Ion Cioabă» susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului romilor. Insuficienta cunoaștere a istoriei genocidului romilor perpetuează extinderea prejudecăților, stigmatizării și atitudinilor discriminatorii care afectează și astăzi membrii comunității rome.
Suntem convinși că prin implicarea noastră am adus la cunoștința dumneavoastră evenimentele regretabile pe care le-au trăit bunicii și părinții noștri deportați în Transnistria”, transmite Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” .
Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” a onorat victimele, dar și supraviețuitorii Holocaustului, prin diverse proiecte care celebrează comunitatea romă, cum ar fi:
- Volumul „Lacrimi Rome” de Luminița Mihai Cioabă
- Volumul „Tragedia Romilor Deportați în Transnistria 1942-1945 – Mărturii și documente” de Michelle Kelso, Luminița Mihai Cioabă, Radu Ioanid
- Filmul „Romane Iasfa”
- Primul Seminar Internațional „Supraviețuitorii romi în căutarea adevărului”
- Crearea primului Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă”
Un alt proiect important este „Na Bâstăr – Nu uita”, care este un program educațional prezent în județele Timiș, Sibiu, Gorj, Galați și Vâlcea. Proiectul urmărește ca tânăra generație să cunoască și această parte din istorie despre genocidul romilor în Holocaust, dar și să lupte împotriva rasismului, discriminării, excluziunii sociale și împotriva celor care încearcă să limiteze libertățile oricărei persoane sau comunități.
Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.
În România, prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan național ca Zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.
„Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva romilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și numai în ultimii ani, când comunitatea romă a început să ceară recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist.
Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de semenii noștri, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste.
Este de datoria noastră morală pentru victimele Holocaustului romilor ca acele atrocități să nu se mai repete vreodată, iar lumea să înțeleagă din acea experiență faptul că trebuie să trăim într-o lume care să aibă la baza pacea între popoare, respectul între etnii”, a declarat fostul consilier de stat Dana Varga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!