Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată Declaraţia Schuman.
În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.
La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi.
Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.
Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.
„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi
activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice“ .
Aşa începe una dintre cele mai importante declaraţii ale secolului trecut. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil.
„Guvernul francez propune ca producţia franco-germană de cărbune şi oţel să fie plasată sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizaţii deschise şi altor state europene. Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economică, un prim pas către realizarea unei federaţii europene şi va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor” .
Era pentru prima oară când se întâmpla aşa ceva. Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, s-a gândit în aşa fel încât să facă războiul imposibil din punct de vedere material, punând sub autoritatea unui supranaţional producţia de cărbune şi oţel a Europei.
„Solidaritatea de producţie astfel stabilită va demonstra că orice război între Franţa şi Germania devine nu numai inimaginabil, ci şi imposibil din punct de vedere material” .
Practic, Schuman invita Germania şi alte state europene să se alăture unei noi ordini continentale. După declaraţia sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunţa că este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg şi Olanda se alăturau.
Avea să se întâmple. Europa se unea, în sfârşit.
Reprezentanţii tuturor statelor se întâlnesc şi decid ca pe 18 aprilie 1951 să semenze Tratatul de Paris ce duce la apariţia Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelulului, un fel de bunică a Uniunii Europene de astăzi. Statele Unite ale Americii sprijină cu toate forţele proiectul european. Planul Marshall şi NATO sunt doar două dintre ajutoarele vitale pe care le-a oferit poporul american poporului european.
Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XUE a ajuns pe mana corporatiilor car vor sa impuna sclavagismul care de fapt deja exista in Romania corupta condusa de ticalosi.
Cu toate trwbuie sa ne aliniem la normele UE …..mai putin cu salariile. Normal, exploatarea cetatenilor de categorie inferioara fie ca pleaca dincolo sau raman in romania drepturile noastre nu sunt aceeasi ca al unui european.
Asa ca mergeti la vot ….. pt ca eu unul consider ca pana nu ne unim si luam atitudine vom vota degeaba!
9 Mai e si ziua incheierii celui de al doilea razboi mondial si a infrângerii Germaniei hitleriste !
Asteptam rusofilii sa dea cu bata. 3, 2, 1….
-
Vaco,tu esti mai prost decat Stas-ul vechi! Ce treaba au rusofilii cu bulangii si pedofilii de la Bruxel? Nu aia ti-au bagat restrictii si botnita? Hai,baga placa cu libera circulatie si cu democratia….un mare cacat,marocanii intra liber in ue si tie iti trebuie teste si carantina….super! Vrei sa vorbim si de salarii,ca au venit astia cu democratie si drepturile omului dar salarii dau ca pe plantatiile de trestie de zahar….te pomenesti ca nu-i lasa rusofilii sa dea mai mult…
-
Bai inteligentule, daca nu eram acum in UE ne aflam in situatia Ucrainei si Belarusului. Dar unor retarzi ca tine le-ar placea cu adevarat sub un tatuc, mare conducator al tarii precum Putin sau Lukashenko. Nu-ti place in UE, mergi naibii in Africa, acolo sunt salarii mari si e libertate cat vezi cu ochii, poate te haleste vreun hipopotam, daca nu i se face greata inainte. Te doare mintea cat de ingusti la minte pot fi unii precum Sorin sau Daci (or fi impartind acelasi creier minuscul)
-
Sorin, ți-ai uitat creierul în colnă?
-
SI PASTELE MORTILOR.PLINE CIMITIRELE DE TZIGANI-DA-MI UN LEU,DA-MI O TIGARA SEFU,UN OU…DE JANDARMI SAU POLITIE LOCALA NU S-A AUZIT DELOC PRIN CIMITIRE!!1MULTUMIM,VIVAT-PATRIA AVETI GRIJA DE NOI SI NOI DE BUZUNARE.RUSINE
-
Jandarmi intervin doar la miting , dacă vei striga 😅Jos pnl, jos usr jandarmi sigur te vor amenda. Și ști de ce? Ei și-a primit portia
mărită de cașcaval de la fiecare guvern.